A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 28.08.2020 09:23
Кількість переглядів: 190

5 НАЙБІЛЬШ ПОПУЛЯРНИХ МЕТОДИК НІКІТІНИХ ДЛЯ РОЗВИТКУ МИСЛЕННЯ

Творчі, розвиваючі (інтелектуальні) ігри, розроблені Б.П. і О.О Нікітіним для своїх дітей.

Це хороший варіант проводити час разом з дітьми, розвиваючи їх пам’ять, увагу, уяву, творчі, логічні і математичні здібності, а також перевіряючи те ж саме у батьків. Більш того: використовуючи ідеї і досвід Нікітіних багато тат і мам зможуть і самі придумати нову «розвиваючу гру» саме для свого малюка – виходячи з його особливостей, схильностей і інтересів.

Склади візерунок

%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0

Гра складається з 16 однакових кубиків. Всі 6 граней кожного кубика пофарбовані по-різному в 4 кольори. Це дозволяє складати з них 1-, 2-, 3- і навіть 4-колірні візерунки у величезній кількості варіантів. Ці візерунки нагадують контури різних предметів, картин, яким діти люблять давати назви. У грі з кубиками діти виконують 3 види завдань.

Спочатку вчаться за візерунком на картинці складати такий же візерунок з кубиків. Потім ставлять зворотну задачу: дивлячись на кубики, намалювати візерунок, який вони утворюють. І, нарешті, третє – придумувати свої узори з 9 або 16 кубиківтобто виконувати вже творчу роботу.

Використовуючи різну кількість кубиків і різне не лише за кольором, але і за формою (квадрати і трикутники) забарвлення кубиків, можна змінювати складність завдань в незвичайно широкому діапазоні.

У цій грі добре розвивається здатність дітей до аналізу і синтезу – цих важливих мисленнєвих операцій, які необхідні для будь якої інтелектуальної діяльності, а також здатність до комбінування, необхідна для конструкторської роботи.

%d1%96%d0%b3%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d1%96%d0%ba%d1%96%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0

Купити ігри Нікітіна можна тут: Магазин розвиваючих іграшок, рекомендованих дитячими психологами

 

Цеглинки

900322

Ця гра – своєрідна гімнастика для розуму. Вона не тільки знайомить дітей з основами креслення, але, головне, розвиває просторове мислення дитини. Матеріалом для гри служать 8 дерев’яних цеглинок і 30 креслень-завдань, за якими треба будувати моделі. Як і в інших іграх, завдання підібрані в порядку зростання складності. Перші завдання можна запропонувати навіть 3-4-річним дітям, а останні будуть складні і для деяких школярів, що вже почали вивчати креслення.
У грі виконуються 3 види завдань: побудувати модель з цеглинок за кресленнями, зробити креслення побудованої моделі, сконструювати нові моделі і скласти креслення до них. Це вже складна творча діяльність.
Інженери, зіткнувшись з важкими завданнями з цеглинок, дивувалися: “Хороша гімнастика для розуму!” А дев’ятикласники, вперше просидівши 30-40 хвилин над складанням моделей за кресленнями, іноді вигукували задоволено: “Ось тепер зрозуміло, навіщо ми вивчаємо креслення!” Що стосується дошкільнят, то вони будуть з гордістю будувати “за справжніми кресленнями” свої споруди з цеглинок, не підозрюючи, що займаються розумовою гімнастикою.

Склади квадрат

 

slozhi-kvadrat-econom

“Склади квадрат” – знаменита гра Нікітіних для розвитку інтелектуального потенціалу дітей. Квадрати розрізані на шматочки різної форми – чим вищий рівень, тим більше складових частин в квадратах. Починати краще з першого рівня, там треба складати квадрат всього з 2 деталей, а потім можна ускладнювати гру аж до змішування між собою деталей квадратів з декількох наборів.

Вийміть частини квадратів з рамок, перемішайте і попросіть дитину зібрати квадрати знову. Спочатку дитина зрозуміє, що шматочки потрібно розподілити на купки за кольорами. Потім зробить відкриття, що з деталей, іноді навіть дуже дивної форми, можна скласти квадрат. Вирішуючи все більш складні завдання, малюк розвине інтелектуальні та творчі здібності.

Допомагає розвитку довільності (уміння грати за правилами і виконувати інструкції), словесно-логічного мислення, наочно-образного мислення, творчих здібностей, сформованості сенсорних еталонів кольору, розміру та форми, сприйняття, комбінаторних здібностей.

Кубики для всіх

 

900483

Мета гри – за допомогою семи різнокольорових фігур зібрати конструкції з буклету і придумати власні.

Рекомендовано від 3 -до 99 років.

Гра вчить мислити просторовими образами (об’ємними фігурами), вмінню їх комбінувати і є значно складнішою, ніж ігри із звичайними кубиками. Мабуть, тому до неї так небайдужі школярі.

Куточки

%d0%ba%d1%83%d1%82%d0%be%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d1%96%d0%ba%d1%96%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0

 

Гра Куточки – допомагає розвинути увагу, зорову пам’ять, просторову уяву, уміння знаходити залежності, здатність класифікувати і систематизувати матеріал, здатність комбінувати, вміння знаходити помилки, передбачати результати своїх дій.

Гра складається з 27 кубиків, склеєних по 3 так, що виходить куточок. Цей ігровий посібник на перший погляд, являє собою спрощений варіант гри Кубики для всіх, проте при близькому знайомстві простота ця виявляється поверхневою. Посібник дозволяє розвивати інтелект в іншій площині. Крім того, що діти вчаться мислити просторовими образами (об’ємними фігурами) і вмінню їх комбінувати, у них з’являється можливість паралельно комбінувати і поєднувати кольори елементів. Це дає можливість складати візерунки, а також моделі з певним колірним рішенням. Гра зі звичайними кубиками не в змозі створити подібне навантаження на мозок малюка, а значить не стимулює його успішний розвиток. Граючи в куточки, дитина вирішує кілька завдань одночасно: по-перше, вибирає кількість куточків, яка необхідна для побудови моделі, візерунка; по-друге, надає куточкам положення, займане ними в моделі; по-третє, маляті необхідно вибрати колір і поєднання і розташування цих кольорів в моделі або візерунку. Змушуючи дитину безперервно займатися аналітико-синтетичною діяльністю, гра швидко розвиває в те, що зазвичай називається кмітливістю, і що в дійсності є, мабуть, основною складовою творчого інтелекту.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень