A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

26 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЕПІЛЕПСІЮ

Дата: 26.03.2021 10:33
Кількість переглядів: 120

Возможно, это изображение (текст «Epilepsy World DAYX»)

   65 МІЛЬЙОНІВ ЛЮДЕЙ (БЛИЗЬКО 1%) У СВІТІ ЖИВУТЬ З ЕПІЛЕПСІЄЮ…

   26 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ ПОШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЕПІЛЕПСІЮ АБО «ФІОЛЕТОВИЙ ДЕНЬ» (PURPLE DAY for EPILEPSY)

   Майже 80% випадків хвороби реєструється у країнах, що розвиваються. В Україні, за статистикою, понад сто тисяч людей живуть з даним діагнозом. Більшість з них не знає, коли і як у них трапиться напад.

   І саме ви будь-коли і будь-де можете стати його свідком. А тоді найважливішим стає те, чи зможете ви правильно і вчасно надати першу допомогу.

   Сьогодні людей з усього світу просять носити фіолетовий одяг або аксесуари та ділитися інформацією щодо епілепсії, щоб розвіяти міфи про хворобу і допомогти людям, які живуть з цим діагнозом (автор ідеї – Cassidy Megan з канадської провінції Нова Шотландія).

??????? У 2008 році Кессіді було всього 9 років, але на той момент вона встигла відчути глузування та відчуження з боку однолітків і дорослих, які нічого не знали про її захворювання і вважали, що у Кессіді проблеми з психікою.

   Завданням Кессіді було звернути увагу людей на проблему епілепсії, розвіяти міфи про це захворювання і показати людям, що страждають від епілептичних нападів, що вони не самотні. Ідею дівчини підтримала Асоціація епілепсії Нової Шотландії.

??????? Перша кампанія по інформуванню пройшла 26 березня 2008 року. У 2009 році Фіолетовий день вперше відзначали в США за підтримки Фонду Аніти Кауфманн: в акції 2009 взяли участь більше 100 тисяч студентів, 95 організацій і 116 політиків. З кожним роком кількість учасників у різних країнах зростала.

   «Епілепсія – це частина вас, але вона не визначає вас», – впевнена Кессіді.

   ВАЖЛИВІ ФАКТИ:

1. Епілепсія – це група довготривалих неврологічних захворювань, що характеризуються виникненням судомних нападів (але не завжди). Ці напади можуть мати різний характер: від швидкоплинних і майже непомітних проявів, до появи тривалих судом. Для епілепсії характерне раптове виникнення нападів із рецидивами впродовж життя, тоді як напади, викликані певною відомою причиною вважаються епілептичними реакціями, які слід відрізняти від епілепсії як хвороби.

2. Епілепсію не можна повністю вилікувати, але за умови відповідного лікування епілептичні напади можна стримати у 70% випадків. Окрім медикаментозного лікування, існує можливість проведення оперативного втручання, проведення нейростимуляції, може бути корисним дотримання лікувальної дієти. Деякі епілептичні синдроми не рецидивують упродовж життя. У значної частини хворих вдається досягти відміни лікувальних препаратів без поновлення нападів.

3. Епілепсія може проявитися у будь-якої людини в будь-якому віці і не обов’язково у вигляді нападів з судомами, як прийнято вважати.

   Частота нападів має тісний зв’язок із віком людини, в осіб похилого віку епілептичні напади спостерігаються частіше. В індустріально розвинутих країнах дебют хвороби найчастіше спостерігається у немовлят та осіб похилого віку; у країнах, що розвиваються,– у дітей молодшого шкільного віку та підлітків, що пояснюється відмінностями у частоті реєстрації причинних факторів. Спонтанний епілептичний напад виникає у 5-10% людей віком до 80 років, вірогідність виникнення другого нападу коливається від 40 до 50%.

   У багатьох країнах світу хворі на епілепсію не можуть керувати транспортними засобами, але більшість з них можуть отримати водійські права за умови тривалої ремісії.

4. Людина з епілепсією не заразна, не є небезпечна, її не потрібно боятися. Хвороба може не заважає жити повноцінним життям.

5. Причини виникнення епілепсії різні: генетика, метаболічні або структурні порушення в головному мозку, як вроджені, так і надбані. Іноді факторів кілька. У деяких людей епілепсія виникає внаслідок ЧМТ, інсульту, пухлини головного мозку, зловживання наркотичними речовинами й алкоголем та з інших причин. Епілептичні напади спричиняються надмірною й аномальною активністю нервових клітин кори головного мозку.

   Для уточнення діагнозу слід виключити інші стани, за яких можливий розвиток подібних симптомів (наприклад, втрата свідомості), а також зважити на наявність будь-яких безпосередніх причин їх виникнення. Підтвердження діагнозу здійснюється за допомогою методу електроенцефалографії.

   Тому підхід до лікування і прогноз на майбутнє цілком залежать від конкретної форми епілепсії і від безлічі індивідуальних чинників.

6. Епілепсія негативно впливає на соціальний та психологічний стан хворих, які можуть зіткнутися із соціальною ізоляцією. До наслідків епілепсії також відносять академічну неуспішність та проблеми із працевлаштуванням. Сім’ї хворих можуть потерпати від упереджень, які існують у суспільстві щодо епілепсії.

   ДЕЯКІ СУПУТНІ РОЗЛАДИ СПОСТЕРІГАЮТЬСЯ У ХВОРИХ НА ЕПІЛЕПСІЮ: ДЕПРЕСІЯ, ТРИВОЖНІ РОЗЛАДИ ТА МІГРЕНІ.

   БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ, ДРУЗІ !

???? Пам’ятайте про те, що під час нападу людина не зможе проковтнути свій язик, а ложку чи будь-які інші предмети до рота людини класти небезпечно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень