A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

СТВОРЕННЯ КОЛЬОРОВИХ СТОРІНОК ПРИ РОБОТІ З ПСИХОСОМАТИЧНИМИ ПРОЯВАМИ У ДІТЕЙ

Дата: 09.11.2020 10:43
Кількість переглядів: 141

 

Нет описания фото.

   Арт-терапія психосоматичних проявів є одним з основних запитів в роботі дитячих психологів і пошуку необхідних підходів та методів ефективної психологічної допомоги. Використання кольоротерапії в роботі з даною проблематикою є одним з ефективних і цікавих методів арт-терапії. Застосування методу кольорових сторінок допоможе реалізувати ряд дуже важливих психокорекційних завдань при супроводі клієнта з психосоматичними реакціями і симптомами.

   Колір як важливий і значущий індикатор психоемоційного благополуччя не тільки в людському організмі, але і в самій природі забезпечує нас необхідними хвильовими імпульсами, які стимулюють або, навпаки, гальмують процеси, що вимагають гармонізації або стабілізації. Так, після яскравих фарб літа відбувається наповнення природи фарбами осені як необхідна умова насичення перед періодом спокою, колірної безмовності, сірого і білого кольору зими. Спробуємо розібратися, яким чином подібні колірні феномени дають арт-терапевтам можливість використовувати цілющі властивості кольору при роботі з захворюваннями. Якщо розглядати причини захворювань, то умовно, або символічно, їх можна поділити на дві категорії: коли орган або система функціонують занадто сильно або занадто слабо. Наприклад, будь-який запальний процес вимагає від організму і психіки гіперзусиль гармонізації та балансу, використовуючи при цьому ресурсні сили організму і імунні процеси для досягнення гармонійного функціонування певної системи. Чому ж для допомоги організму нам не використовувати магію кольору?

   Розглянемо основні принципи використання кольору в психосоматиці:

1. Теплі кольори необхідно використовувати для підвищення тонусу та імунітету організму з метою накопичення сил для адаптації до змін. Коли функції організму ослаблені, процеси в ньому ніби завмирають. Необхідний колір піддасть внутрішнього вогню для запуску двигуна одужання і конструктивного функціонування всіх систем життєдіяльності. В такому випадку колір умовно можна розглядати як необхідне паливо для руху і виживання. Теплі яскраві кольори пробуджують сили організму. І нехай зійде всередині сонечко зцілення.

2. Холодні кольори символічно заспокоюють і охолоджують наш організм, відправляючи нас в простір внутрішнього спокою та рівноваги. Образно це можна описати так: вдивляючись в глибини внутрішнього неба, ми знаходимо заспокоєння і безтурботність для свого тіла і душі. Спробуйте запитати саму дитину, який колір їй допоможе набратися сил, щоб стати здоровою. Повірте, вона швидко і спонтанно дасть потрібну відповідь. Діти ще не втратили можливість чути себе в природі. Створіть з дитиною кілька кольорових сторінок в арт-буку: просто підбирайте різні вирізки, наклейки, листівки, марки та інші арт-матеріали та наклеюйте їх на сторінку так, як подобається дитині. Іноді створення всього трьох кольорових сторінок досить для того, щоб процес одужання зрушився з мертвої точки, і це можливо навіть тоді, коли третій антибіотик не допомагає зменшити рівень лейкоцитів і лімфоцитів.

3. Тривалий процес зцілення і терапії вимагає від дитячого організму витримки і терпіння, вмілого розподілу і накопичення сил для того, щоб зростити нові зміни в тілі. І тут колір теж може бути добрим помічником. Кольорові сторінки в земляних тонах, які дають можливість умовно заземлити процеси, що відбуваються в тілі і душі, допоможуть пройти складний і дуже довгий шлях змін на етапі одужання. Створіть сторінки коричневого, чорного, сірого кольору – не бійтеся, поганих кольорів немає, адже і сама земля темна і чорна, коли набирає сили, щоб виростити нові зерна і плоди.

   Наведу кілька тем для створення колірних сторінок при роботі з дітьми з психосоматичними захворюваннями:

1. «Колір, який знімає біль».

2. «Колір, який дає сили бути здоровим».

3. «Колір, який допоможе позбутися хвороби».

4. «Колір радості і здоров’я».

5. «Колір позбавлення від хвороби».

6. «Колір здоров’я».

7. «Колір – помічник для тіла і душі».

8. «Історія мого одужання в кольорі».

9. «Як я хочу бути здоровим».

10. «Веселка здоров’я».

11. «Здоров’я як колір».

12. «Колір як таблетка від хвороб».

13. «Лікуюся кольором».

   Для ефективної роботи забезпечте дитину цікавим матеріалом для творчості, адже різноманітність матеріалів, їх фактура, форма, палітра відтінків і текстур забезпечують необхідне різноманіття для пошуку психоемоційних ресурсів зцілення. Нехай там буде все: від найпростішого до найскладнішого матеріалу, від непомітного до шалено яскравого, від приємного на дотик до огидного, від сміття до вишукано унікального матеріалу для творчості. Адже творчість, як і саме життя, надає нам багато способів зцілити самого себе!

Автор: Вікторія Назаревич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень