A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Артикуляційна гімнастика.

Дата: 04.06.2021 11:17
Кількість переглядів: 168

                                                   

   ЩО ТАКЕ АРТИКУЛЯЦІЙНа ГІМНАСТИКА? КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ

Артикуляційна гімнастика є сукупністю спеціально підібраних вправ, які сприяють м`язовому зміцненню апарату артикуляції дитини, а також розвитку спритності, диференційованості і сили рухів цього органу. Вправи для проведення такої процедури необхідно підбирати ретельно, передбачаючи ті положення  рух артикуляційних органів, які сприяють утворенню звуків, складових фонетику даного мови.

    
            Користь артикуляційної гімнастики:

 

- поліпшення кровопостачання, нервової провідності і рухливості артикуляційних органів;

- зміцненням`язової системи щік, губ і язика;

- навички, що дозволяють утримувати потрібне артикуляційне положення;

- збільшення амплітуди рухів;

- зниження напруженості артикуляційних органів;

- постановка правильної вимови звуків.

Завдяки своєчасно проведеним заняттям і вправам, які розвивають мовний слух, багато дітей навчаються говорити правильно і чисто без допомоги логопеда. При складних порушеннях звуковимови артикуляційна гімнастика допомагає швидше впоратися з мовними дефектами і підготує м`язи для регулярних занять з фахівцем. Слід пам`ятати, що чіткість вимови є основною метою проведення розвиваючих вправ.

            
  Правила виконання  артикуляційної  гімнастики

 

                                                             
 

Для досягнення максимального ефекту артикуляційна гімнастика повинна проводитися регулярно, інакше отримані навички можуть не закріпитися. Бажано займатися двічі на день через годину після прийому їжі. У процесі вправ необхідно постійно контролювати якість їх виконання і не допускати надмірного стомлення дитини. Комплекс артикуляційної гімнастики рекомендується виконувати, сидячи перед дзеркалом, в якому дитина буде бачити не тільки себе, але і дії дорослого. Всі вправи слід виконувати повільно, плавно і точно, інакше вони не матимуть сенсу.

          Види артикуляційної гімнастики
 

    Артикуляційні вправи поділяються на статичні та  динамічніі. Для кожного окремого звука необхідно підбирати свій  комплекс, який дозволить міцно закріпити отримані навички. Статичні вправи дозволяють дитині навчитися утримувати правильну артикуляційну позу протягом кількох секунд, в той час як динамічні повторюються ритмічно, що дає можливість виробити рухливість губ і язика, а також полегшити їх переключення і координованість. Щоб швидше подолати мовні труднощі, корисно використовувати спеціальні казки, в яких артикуляційна гімнастика проводиться в ігровій формі. Роль таких казок дуже велика: в першу чергу вони залучають дитини до гри, налаштовуючи на сам процес, а потім дозволяють легше виконати найпростіші вправи, тим самим готуючи мовленнєвий апарат до артикуляційної гімнастики.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень