A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 21.08.2020 11:32
Кількість переглядів: 133

Дислексія і дисграфія – хвороби творчих дітей

Дислексія – це нездатність оволодіти навичками читання, відповідно дисграфія – це нездатність оволодіти навичками письма. Важливо розуміти, що ці хвороби не пов'язані з інтелектуальною обділеністю, а діти з цими хворобами навпаки дуже здібні до навчання.

 

Як виявити дислексію на ранніх етапах, адже всі діти на початку мають проблеми з читанням і це не є дислексією. З часом, та з наполегливою практикою діти позбавляються помилок у читанні. Але деякі діти так і не можуть до кінця освоїти абетку, в той час, як їх однолітки успішно читають на швидкість та з меншою кількістю помилок. Така особливість може бути пов'язана з порушенням психічного стану дитини, з гіперактивністю та з синдромом дефіциту уваги.

Інклюзія дітей з дислексією і дисграфією в школі

Усі діти перед тим, як піти у перший клас проходять співбесіду з вчителями. Читання є одним із завдань, тому діти яким складно дається читання можуть страждати від цих недуг. Деякі діти мовчазні та не йдуть на контакт, дислексики навпаки. Часто педагоги дивуються ускладненому сприйнятті дислексиком уроків читання та писання, адже усі діти з цією недугою, активні, комунікабельні, творчі, вміють гарно говорити. Отже як розпізнати дислексію у дитини батькам та вчителям:

  1. Дитина під час читання пропускає літери;

  2. Пропускає цілі рядки;

  3. Не розуміє прочитаного та не може переказати;

  4. Не правильно ставить наголоси;

  5. Розділові знаки не бере до уваги;

  6. Допускає орфографічні помилки, навіть коли розуміє правила написання слів;

  7. Змінює темп читання;

  8. Читає “надумано”, тобто вигадує закінчення слів;

  9. Замінює написані слова на логічні, ті які використовує при розмові;

  10. Дратується під час читання, втомлюється;

  11. Може мати проблеми з освоєнням лічби;

  12. Має проблеми з складанням текстів та інші ознаки.

Виявивши дислексію у дитини важливо не нашкодити строгістю та надмірними вимогами до дитини. Такий педагогічний підхід вселяє у дитину почуття невпевненості, як наслідок це призводить до некоректного ставлення однолітків, та психологічних травм які отримує дитина закриваючись у собі. Важливо розуміти, що ці недоліки можна виправити.

Які методики потрібно використовувати? Імена відомих людей, хто вони? Чому ручка Koala незамінна при навчанні? Відповіді на ці та інші питання ви знайдете у наступному розділі.

Світові методики для коригування мовлення і читання

Виявивши у дитини підозри на дислексію варто звернутися до логопеда. Чим швидше будуть прийняті міри, тим краще дитина освоїть навички читання. Але заняття з логопедом це не основні “ліки” від дислексії. Всього один вчитель може змінити життя дислексика правильним підходом до навчання. Застосовуємо методики:

  • Асоціації. Довгі складні слова даються важко, тому важливо розбивати слова на частини, та кожні частину слова з чимось асоціювати, для легшого запам'ятовування.

  • Візуалізація. Деякі слова та навіть букви важливо візуалізувати для кращого сприйняття. В нагоді стане методика Глена Домана.

  • Аудіо навчання. Діти чудово сприймають велику кількість інформації на слух, тому письмові конспекти для них не завжди актуальні. Ще дитина може розказати блискучий твір усно, а написати його складе для неї труднощів, і це потрібно врахувати. 

  • Розвиваємо координацію та концентрацію уваги. Важливо концентруватися на прочитанні тексту, не відволікаючись. Головне пам'ятати, що витрачений час на написання навіть одного слова це не розкіш, а важливий крок до навчання. Для покращення координації рухів можна використовувати балансувальні платформи, для тренування всього тіла.

  • Гаджети для дислексиків і дисграфіків. Користування цифровими технологіями допоможе дітям миттєво бачити свої помилки при друці. Також завдяки планшетам і смартфонам діти зможуть записувати аудіо та відео уроки.

Одним з корисних і незамінних шкільних приспосіблень є ручка Smart Koala. Ця розумна ручка вміє записувати аудіо інформацію, та відтворювати аудіо книги. Вона стане чудовим помічником при підготовці домашнього завдання дітям з дислексією. Ця супер-ручка розмовляє на англійській, російській та українській мовах, говорить голосами відомих українських зірок, і є крутим приспосібленням для справжнього супер-героя.

Вінстон Черчилль, Амадей Моцарт, Людвіг ван Бетховен, Пабло Пікассо, Кіану Рівз, Стів Джобс, Дженніфер Еністон, Кіра Найтлі, Джон Леннон, Альберт Ейнштейн і багато багато інших успішних дислексиків на власному прикладі довели, що дислексія це не вирок, а відмінна риса справжніх геніїв. Людина з дислексією може стати успішною у будь-якій професії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень