A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Як допомогти дітям помріяти з користю?

Дата: 18.04.2022 13:21
Кількість переглядів: 49

Дослідники у сфері соціальних наук знайшли потужний інструмент візуалізації, здатний принести молодим людям як короткострокову, так і довгострокову користь. Це вправа, яка займає всього двадцять хвилин і робиться дуже легко і приємно. Вона миттєво піднімає настрій і є свого роду цілеспрямованим мріянням.

Скористатися нею можуть усі вікові категорії, але особливо дієва вона для дітей та молоді, тому що дає їм відчуття контролю і перспективи, футуристичне мислення (також відоме як цілепокладання). Але вправа при цьому не передбачає відомої тяжкості, пов'язаної з постановкою мети, у вигляді чужих (читайте батьківських) очікувань, тиску неодмінного досягнення поставленої мети, конкурентоспроможності тощо.

Вправа розроблена і протестована соціологами Кенноном М. Шелдоном і Сонею Любомирські. Дослідники виявили, що крім безпосередньо підняття духу, життєвого тонусу, вправа сприяє ще й набуттю певних якостей: почуття контролю над своїм власним життям, розуміння процесу зародження і кристалізації цілей у самому собі, відчуття себе більш цілісним.

Більше того, навіть через три тижні учасники все ще відчували впевненість у собі і внутрішній комфорт. Через п'ять місяців вони рідше хворіли, ніж контрольна група, яка не практикувала цілеспрямовані мріяння, а отримала завдання записувати подробиці свого повсякденного життя.

Як виконувати цю вправу цілеспрямованих мрій? Це досить просто.

Вправа виконується протягом двадцяти хвилин і полягає в наступному: необхідно взяти ручку або олівець, аркуш паперу (або комп'ютерний файл) і написати невелике оповідання про найкращу реалізацію себе у майбутньому та про кращу версією самого себе. Межі немає! Межа - тільки небо!

Уявляючи найкраще про себе, про своє можливе «я» у майбутньому, необхідно неодмінно візуалізувати відповіді на наступні питання: «якою людиною я хочу бути, скажімо, через п'ять років?», «з ким я хочу бути?», «у якій життєвій ситуації я хочу опинитися?», «моє місце розташування?», «країна?», «моя робота чи улюблене заняття?», «рівень добробуту?», «сімейне становище?».

Оскільки це захоплююче й позитивно - дозволяти собі безмежно і вільно мріяти про своє прекрасне, ідеальне майбутнє - більшість людей готові регулярно виконувати цю вправу. Вона здатна зрушити глибокі внутрішні психологічні процеси і дійсно по-справжньому забезпечити досягнення бажаного способу життя, або ж вправа просто подарує величезну кількість добре проведеного часу, що теж принесе свої плоди. Зростання психологічного і фізичного благополуччя, як результат, робить цю вправу вартою зусиль, нехай навіть всі намріяні обставини так і не матеріалізуються у реальному житті.

Вправа особливо ефективна для дітей та юнацтва, оскільки веде їх у майбутнє, у світ, де їм належить керувати, перебуваючи безпосередньо у «центрі управління» своїм життям. Вона також наділяє їх вірою у можливість щасливого майбутнього, повного досягнень і самореалізації.

Уолт Дісней сказав колись: «Якщо ви можете мріяти про це, ви можете досягти цього». Майстер фантазії знав, про що говорить. Фантазуючи про майбутнє за допомогою даної вправи, молоді люди можуть сфокусуватися на тому, чого вони насправді хочуть від життя, а також розпочати генерувати психологічну енергію для досягнення своїх найбільш дорогоцінних таємних бажань, народжених із найзаповітніших мрій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень