A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Корисні додатки для дітей з особливими освітніми потребами

Дата: 02.06.2020 15:35
Кількість переглядів: 173

 

https://autism.ua/publikatsii/46-korysna-informatsiia/646-planshet-v-rukakh-osoblyvykh-ditei-korysni-dodatky?fbclid=IwAR32Sr07dySundkqNr4s40BN5ys64v-NXRWPvbZ2XtNbrtZ0wlzRj6f4XTg

Корисні додатки для дітей з особливими освітніми потребами

   Важко уявити сучасну дитину без гаджетів. Планшет в руках дитини виступає не тільки як інструмент для розваг, чи для перегляду роликів з YouTube  але і задовольняє освітні потреби.  Додатки на телефоні допомагають малюку вивчити букви та цифри, навколишній світ, музику та інш. Але якщо ваша дитина особлива, то додатки – це допомога в комунікації. Ще потрібно пам’ятати , що не всі ігри (або освітні додатки) , які існують можуть підійти дитині з аутизмом.  Треба розуміти специфіку особливостей дітей. Яскраві кольори, гучні або неприємні звуки тощо, – все це може привести до перевантаження.  Не є добре коли додатки показують рекламу чи запити оцінити чи написати відгук, працюють тільки в он-лайн режимі, або містять багато винагород, котрі перенасичують діяльність. На жаль, багато додатків, що існують не мають перекладу українською. Але все ж таки вони є! Команда порталу  AUTISM.UA була присутня на семінарі , присвяченому додаткам на українській мові. Спеціально розроблені додатки компанії Special IApps https://www.specialiapps.org/uk/  – неоціненний інструмент для учнів з візуальним сприйняттям інформації. Засновником та розробником компанії Special IApps є батько дитини з Синдромом Дауна, Колін Дін, котрий  розробив ці додатки для сина. Компанія є соціальним підприємством та базується в Даремі (Великобританія). Назва додатків:  «Особливі слова» та «Особливі історії». Вони допомагають дітям з РАС, ДС ,ДЦП, порушенням слуху та зору більш ніж  100 країнах, та перекладені більш ніж на 20 мов. Колін зазначив, що склалася така ситуація, що більше дітей з аутизмом використовують його додатки, чим діти з синдромом Дауна.  Додатки допомагають поліпшити мовлення, вимову, дрібну моторику, координацію око-рука, розпізнавання слів на об’єктів. Вони працюють планшетах (смартфонах, IPad IPhone IPod touch, смарт ТВ, та додатку для комп’ютера)  на ОС Apple,  Android та Windows (окрім планшетів Kindle Fire), мають можливість безпечного резервного копіювання колекцій та профілів. Додаток «Особливі слова»

  • Заохочує говорити, збільшує словниковий запас друкованих слів і дає змогу його оцінити
  • 96 слів, малюнків та аудіо
  • Збільшує словниковий запас друкованих слів і дає змогу його оцінити
  • Покращує зорово-моторну координацію
  • Поліпшує дрібну моторику
  • Зміцнює впевненість та самооцінку

   Є можливість додавати власні слова/фрази/фотографії та аудіо і, таким чином персоналізувати додаток. Визначений винагородами, наприклад Vodafone Foundation Mobile for Good Europe Awards 2013. Додаток «Особливі історії» дає можливість швидко створювати соціальні історії з текстом, фотографіями та аудіо. Коли є історія, дитина може зрозуміти що ії чекає (наприклад політ на літаку, похід до стоматолога. Історію можна прописати крок за кроком, та наприклад в кінці історії поставити винагороду, яку ви дасте дитині. Все це:

  • Стимулює мовлення
  • Допомагає покращити читання
  • Дозволяє легко та швидко створювати соціальні історії та ділитися ними (через Dropbox, Google Drive, ICloud, Drive One, Drive Bluetooth)
  • Широко використовується для обміну дім-школа

   Також в Special IApps є додатки: Серія «Доторкнись» (причина-наслідок для молодших дітей),  «Особливі числа» - шість видів вправ для навчання математичних  навичок( Тільки в Apple Store) , «Підбери та знайди» (підбір, пам’ять, пошук,упорядкування, доступний лише для iPad), Let’s Sign – My First Sings (вивчає жести, доступний лише для iPad). Нажаль, додатки не безкоштовні, але якщо додаток не сподобався , його можна повернути. УВАГА! Пам’ятайте! Перед тим, як почати грати чи користуватися будь-якими додатками , котрі пов’язані з мовленням, проконсультуйтеся з фахівцем, котрий веде вашу дитину (куратор, психолог, логопед) . Бо якщо ви наприклад користуєтеся карточками PECS і є надія, що ваша дитина почне говорити , деякі додатки можуть «полегшити» або «замінити» PECS або мовлення, тим самим загальмувати процес розвитку!  Маємо надію, що українськи it-розробники  звернуть увагу на додатки для дітей з особливими освітніми потребами. Друзі, якщо ви знаєте корисні додатки , які допомагають вашим дітям з РАС , будь ласка, напишіть іх назви (або посилання) в коментарях.  Дітки будуть вам вдячні ! Ось корисні посилання , які стануть вам в нагоді :

  1. Appy Autism http://www.appyautism.com/en/
  2. Smart Apps for kids http://www.smartappsforkids.com/
  3. Know What’s Inside https://knowwhatsinside.com/
  4. The iMums http://www.theimum.com/
  5. My health Apps - http://myhealthapps.net/search/results/autism/name/a-z/all/all
  6. Говори молча - http://indigokidsgames.com/ 
  7. Smart Apps for Special Needs - http://www.smartappsforspecialneeds.com/

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень