A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Розвиток і виховання волі у дітей

Дата: 05.03.2021 08:22
Кількість переглядів: 110

Возможно, это изображение в мультипликационном стиле

   Воля - це здатність керувати собою, керувати своїми бажаннями, емоціями і діями. Ця здатність формується протягом усього дошкільного та молодшого шкільного віку. До підліткового віку багато компонентів волі повинні бути вже сформовані. Роль дорослого у вихованні знижується. І підліток продовжує самостійно розвивати вольові якості.

   У статті я розповім, як формується воля в ранньому віці і старшому дошкільному. І які необхідні вольові компоненти повинні бути сформовані для навчання в школі.

   Закладка вольових процесів у дитини починається ще в дитинстві. Дитина відчуває незадоволення, плаче, мама підходить не миттєво - і в цей момент дитина починає вчитися витримувати фрустрацію (я хочу - мені не дають). У цьому віці небезпечно довго залишати дитину без уваги. У дитини, до якої довго не підходять, коли вона плаче, порушується базова потреба в безпеці. Приблизно, буде така невербальна установка - "безглуздо чогось хотіти, просити, все одно нічого не отримаєш". І, швидше за все, вольові процеси в цьому випадку будуть слабкі.

   До року закладається здатність до цілепокладання: дитина бачить іграшку і знаходить спосіб до неї дістатися. Порушення вольових процесів буде, якщо захищати дитину, не давати чіпати предмети, не давати вільно пересуватися.

   Далі, в 2-3 роки, якщо батьки здатні говорити ні дитині, встановлювати межі, витримувати опір дитини - тоді у дитини починає формуватися здатність витримувати фрустрацію і справлятися зі своїми емоційними реакціями на цю фрустрацію.

   Якщо мама перевантажена почуттям провини, не в контакті зі своїми потребами (а задовольняє свої потреби через дитину) - вона буде задовольняти потреби дитини на першу вимогу. Стежитиме за кожним рухом дитини, щоб передбачити "чого хоче малюк" і тут же дати йому це. Або, що гірше за все, буде переконувати дитину, що саме їй треба (як в тому анекдоті про єврейську матусю: - я хочу їсти? - ні, тобі холодно ..)

   Що буде з дитиною в цьому випадку: дитина не буде розуміти, чого вона хоче, або не знатиме, як взаємодіяти зі світом, щоб отримувати те, що вона хоче. Буде порушений контакт з тілом, з почуттями, потребами. І керувати всім цим дитині буде складно.

   Наступний етап, 4-7 років, дошкільний період. Дитина вчиться регулювати свою довільність. У цьому віці важливо сформувати поняття "правило", навчити розуміти причини і наслідки подій. У цьому допоможуть сюжетні ігри, ігри за правилами.

   Так само важливий вік для формування почуттів. Цей вік ще називають лагідним. Для дитини важливе схвалення батьків. Дозволяйте дітям вас любити, піклуватися, робити подарунки, сюрпризи. Мама, у якої є програма "я сама", буде відштовхувати дитину. Що негативно позначиться на її мотивації.

   Дуже важливо, щоб до 7 років дитина навчилася управляти не тільки своїм тілом, своїми емоціями ,. але і своїм простором. У неї має бути своє місце в будинку (ліжко, стіл, ігровий простір). Дитина повинна повністю себе обслуговувати: одягати, прибирати ліжко.

   І ось, нарешті, школа.

   Якщо дитина

- розуміє, що таке кордони і правила, знає, навіщо вони потрібні;

- вміє організувати себе, свій простір;

- витримує фрустрацію;

- управляє почуттями (розуміє свої почуття і почуття інших, і є навички контролю почуттів (без придушення), своїх і чужих),

значить, необхідні вольові компоненти сформовані достатньо для навчання в школі. Ці компоненти можна позначити як вольові якості: дисципліна, витримка, організованість, самоконтроль.

   Якщо якісь вольові компоненти недостатньо сформовані, в молодшому шкільному віці це ще можливо змінити. У підлітковому (після 12 років) щось виправити досить складно, багато навіть неможливо. Починайте створювати правила, встановлювати межі, грати в ігри за правилами, сюжетні ігри, вчіть справлятися з почуттями, прислухатися до себе, до своїх потреб.

   У молодшому шкільному віці формується довільність і мотивація. Це здатність керувати своїм мисленням, увагою, пам'яттю.

   Звичайно, і довільність починає формуватися до школи, в дитячому садку, або коли мама з дитиною проводить заняття. Але саме в шкільні роки дитина вчиться планувати свою діяльність, керувати діяльністю і її оцінювати.

Ештокіна Євгенія


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень