A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

10 порад для вчителів, які працюють з дітьми з аутизмом

Дата: 24.07.2020 08:20
Кількість переглядів: 322

 

   "...Мій першокласник. Влітку ми розповіли йому про майбутній рік. Цілий рік (або два, або більше) ми намагалися підготувати  його якнайкраще до майбутніх змін. Ми пройшли через страхітливий шопінг взуття  та одежу до школи (ця подія сама по собі викликає тривогу). Ретельно підібрали рюкзак. Ми готові. Але ми не знаємо, чи готовий вчитель?" 

   Колишній вчитель середньої школи та мати дитини з аутизмом ділиться досвідом. Що потрібно знати, коли викладаєш учням з аутизмом :

  1. Прочитайте уважно індивідуальні плани та шукайте дітей, яким потрібен контроль близькості або візуальне підкріплення (візуальні підказки). Продумайте як можна організувати класну кімнату так, щоб ви мали можливість перемістити дітей без стресу, бо є діти, які  потребують додаткової підтримки від вас зі спини. І навпаки, у разі необхідності слід уникати зміни місця кілька днів (тижнів) у школі.
  2. Будьте обізнаними та не приймайте істерику дитини на свій рахунок. Нагадайте про те, щоб учень був терплячим (тут теж допоможуть візуальні підказки) і що новий процес може викликати стрес. Дійте навипередження у будь-якій ситуації.
  3. Викладіть конкретні соціальні правила та процедури в класі. Нагадайте всім вашим дітям про особисте місце та чергу.
  4. Коли починається школа, багатьом дітям з аутизмом потрібні їхні батьки, щоб згладити перехід. Поступово зменшуйте участь батьків. Наприклад, нехай батьки допомагають їм на своєму місці та організовують свої предмети в перші пару днів, але потім нагадайте батькам про самостійність. Тьютор, звісно, лишається. 
  5. Якщо ви задаєте дитині з аутизмом питання, а отримуєте лише "порожній погляд", спробуйте змінити своє запитання та/або надішліть варіанти відповідей. Іноді їм просто потрібна допомога та час на обробку ваших запитань.
  6. Уникайте сарказм та ідіоми. Дитина може сприйняти ваш сарказм серйозно або думати, що ви щось хочете зробити буквально. Наприклад слово «вирізати» має різні значення (вирізати папір, або слово?)
  7. Надайте класу чіткий щоденний графік та нагадайте їм про наближення змін в рутині. Розміщення візуального чи письмового розкладу на дошці є корисним. Але вчителі все одно захочуть нагадати та попередити учнів, коли діяльність завершиться та коли відбудуться переходи.
  8. Повторіть вказівки учням та вкажіть інструкції. Поетапність, вона має значення і може допомогти дітям, які мають проблеми з обробкою багатоступеневого завдання
  9. Уникайте надмірної стимуляції навколишнього середовища в навчальному закладі. Треба забезпечити спокійний простір для відпочинку при виникненні перевантаження (це дуже часто трапляється).
  10. Якщо є труднощі з груповою діяльністю та іграми, поступово збільшуйте участь дитини у них. Попросіть її спочатку спостерігати за іншими дітьми, а потім взяти участь у них. Якщо все ще чиниться опір, спробуйте дізнатись про інтереси учня, та створити гру, яка включатиме ці інтереси. Це дуже важливо для розвитку соціальних навичок. Наприклад, дитина може впоратися з грою в м'яч краще, якби м'яч був синього кольору…

   Це важко, але збереження цих речей неодмінно допоможе учням, та вам досягти успіху!

Джерело: https://autism.ua/about-autism/23-navchannia/dopomoha-vchyteliam/807-10-porad-dlia-vchyteliv-iaki-pratsiuiut-z-ditmy-z-autyzmom


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень