A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Мандалотерапія

Дата: 03.09.2019 08:33
Кількість переглядів: 234

Мандалотерапія

  У періоди душевної кризи або коли хворіємо, ми мимоволі шукаємо точку опори всередині себе. Для того щоб зцілитися, потрібно сконцентрувати внутрішні сили.

   Допоможе в цьому воістину чарівна терапевтична техніка - створення мандали.       Мандалотерапія є однією з різновидів арт-терапії, поєднуючи в собі елементи психотерапії, Енерготерапія, що допомагає краще зрозуміти себе   і проникнути в глибини своєї  підсвідомості.

   "Все, що робить Сила світу, вона робить по колу ..." - говорили наші предки. Дійсно, життя людини починається з круглого яйця, укладеного в матці жінки, яка має сферичну форму.

   Народжуючись, ми попалаем на круглу планету, вона обертається по круговій орбіті навколо Сонячного диска. Заглянемо глибше і побачимо, що наше тіло - це мікрокосм зі своїми сферичними світами - клітинами і атомами.

   Кругообіг речовин у природі, зміна пір року, дня і ночі, Зодіак - все говорить про те, що коло - універсальна фігура світобудови. Тому підсвідомо ми сприймаємо коло як якусь основу, інтуїтивно знаємо про його захисних і гармонізують властивостях. "Намалюй навколо себе коло, і ти будеш захищений" - з таким магічним ритуалом ми знайомі з казок та легенд.

   Вважається, що зла сила не може проникнути всередину кола. На психологічному рівні це означає, що людина центрується: знаходить центр своєї особистості і знаходить там сили, одночасно окреслюючи межі між собою і світом.

   Подібний ритуал зберігся в магічних практиках багатьох культур і народів: слов'яни водять хороводи навколо багаття, дервіші крутяться в трансовом танці, індіанці навахо лікують хворого за допомогою мандали, створеної з кольорового піску. Але особливо популярні мандали в буддизмі. 



   Сам собі терапевт
   За великим рахунком будь-яке творче дію: малювання, ліплення, вишивання - сприяє зняттю напруги, на тому заснована арт-терапія. Але мистецтво, сконцентроване в колі, володіє особливою магією: ми неначе створюємо своє священне місце захисту.

   Впливає і пам'ять про блаженство знаходження в материнській утробі, яка нагадує форму круга. Крім того, мандала допомагає зконцентруватись.

   Що це означає?

   Пошук себе, свого призначення завжди спрямований у центр власної особистості. Його можна називати по-різному: Вищий розум, Божественний джерело, Самість ...

   Саме там, в центрі, закладений потенціал нашої душі.

   Мандала - унікальний засіб, що допомагає дістатися до внутрішнього стрижня і тих резервуарів енергії, які в ньому таяться. До речі, сам Юнг щодня робив замальовки в своєму блокноті: він малював в колі спонтанні образи і спостерігав, як при цьому змінюється його стан.

   Практика малювання мандали

   Для того щоб зайнятися мандалотерапіею, не потрібно ніяких умінь і навичок. Головна умова - малювати з натхнення: нехай рука виводить фігури, а очі вибирають потрібний колір.

   Не думайте, що б вам хотілося намалювати, і не критикуйте свій малюнок, навіть якщо це будуть прості каракулі або незрозуміле пляма.

  1. Отже, виберіть момент, коли вас ніхто не відверне, включіть медитативну музику і на хвилину поринете всередину себе: закрийте очі і розслабтеся.
  2. Приготуйте аркуш білого паперу і намалюйте за допомогою тарілки коло. 
  3. Малюйте, що не розмірковуючи про сюжет, деталях і квітах. Важливо прислухатися до внутрішніх імпульсами - це дасть можливість доторкнутися до самих глибин несвідомого і знайти в ньому точку опори.

   Закінчивши малюнок, подивіться на нього уважно і спробуйте проаналізувати кольору, деталі, фігури (кількість однакових елементів), які в ньому проявляються. У кожній мандалі, як у дзеркалі, відбивається ваш настрій і внутрішній стан на даний момент.

  1.  Воно може бути не дуже позитивним, тоді в картині з'являється багато похмурих фарб.
  2. Наступний етап: гармонізація мандали.

 Перемалюйте ті деталі, які здаються вам неприємними: створіть з вже отриманих ліній нові або просто накладіть на них інші нитки. Інший варіант - намалюйте нову мандалу заново. Малювання мандали - це таїнство занурення в світ своєї підсвідомості.

   У цьому процесі важлива не кінцева мета, а сама дія. У будь-якому випадку пророблена робота має цілющий ефект і сприяє вашому особистісному зростанню.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень