A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 23.05.2023 09:30
Кількість переглядів: 13

ДИФЕРЕНЦІЮЄМО ОСНОВНІ КОЛЬОРИ

Після вивчення кольорів важливо навчити дитину їх відрізняти та виділяти за назвою.

✅"Збудуємо будиночки".

Запропонуйте дитині збудувати будиночки з будівельного матеріалу для чотирьох гномиків. Гноміки одягнені в основні кольори. Наприклад: «До нас у гості прийшли гномики. Кожен з них має свій улюблений колір. Давай побудуємо їхні будиночки відповідного кольору». Якщо немає відповідного матеріалу для конструювання, можна намалювати будиночки олівцями або підготувати дитині забарвлення.

✅"Розклади за кольором".

Запропонуйте дитині розкласти кубики (кульки, іграшки тощо) за кольоровими коробками.

✅"Прищіпки".

Вам знадобляться прищіпки зі слабкою пружиною (для безпеки дитини) та картинки з різними зображеннями чотирьох основних кольорів, наприклад: червоний метелик, синя квітка, жовті туфлі, зелений коник і т.д. Запропонуйте дитині причепити прищіпки на малюнки за кольором. Спочатку не викладайте перед малюком занадто велику кількість прищіпок і давайте картинки по одній, щоб малюкові було легше орієнтуватися. Згодом кількість прищіпок і картинок можна збільшувати доти, доки дитина не зможе самостійно грати з усім матеріалом.

✅"Латки".

Вам знадобляться зображення одягу чотирьох кольорів з білими ділянками на ньому (як пляма або дірочка) та заздалегідь підготовлені фігурки, що підходять за кольором та формою. Запропонуйте дитині полагодити порваний одяг та підібрати латки. Білі ділянки для латок можуть бути лише круглими. Далі, щоб ускладнити завдання та підготувати дитину до вивчення геометричних фігур можна додати трикутну та квадратну форму. Важливо не ставити на одній картинці латки квадратної та прямокутної форми, т.к. малюкам ще складно їх відрізняти.

✅"Малювання".

Можна запропонувати дитині розмальовку, що складається із кількох предметів. На картині, наприклад, може бути зображено дерево, сонце, квіти, трава. Спочатку потрібно попросити дитині розфарбувати предмети, що зображуються певним кольором. Наприклад: «Покажи, де намальовано сонечко. Якого кольору воно буває? Покажи жовту фарбу (олівець, фломастер)». Коли сонце, листя дерева, трави і т.д. будуть розфарбовані, можна запропонувати малюкові намалювати предмети, що бувають різного кольору. Наприклад: квіти, жучки, метелики тощо.

✅"Аплікація".

Знадобиться аркуш білого паперу, клей, заздалегідь вирізані кола із кольорового паперу. Запропонуйте дитині зробити намисто для ляльки. Намисто може підходити за кольором до сукні ляльки або «лялька може попросити» намиста певного кольору. Спочатку кола для намистин повинні бути одного кольору і розміру (з кожним разом кольори можна міняти). Коли дитина успішно справлятиметься, запропонуйте дитині кола однакового розміру двох кольорів. Кольори повинні чергуватись. У міру того, як дитина справляється, можна збільшувати кількість кольорів. Щоб ускладнити завдання, зробіть круги різного розміру, наприклад, сині – маленькі, а червоні – великі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень