A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

10 ПОРАД, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ДИТИНІ ШВИДШЕ ЗАГОВОРИТИ

Дата: 03.12.2021 09:37
Кількість переглядів: 77

Нет описания фото.

Значною складністю для батьків та педагогів є задача викликати мовлення в дитини. Для її вирішення важливо сторити навкола дитини активне мовленнєве середовище. Як саме це зробити:

1. Привчайте дитину завжди дивитися на Вас, коли Ви говорите. Діти вчаться шляхом наслідування. І в розвитку мови наслідування грає важливу роль. Тому будьте хорошим зразком для вашої дитини. Переконайтеся, що ви говорите все слова чітко і малюк бачить Вашу артикуляцію. Тоді Ваша дитина може краще все зрозуміти і швидше заговорити.

2. Використовуйте короткі слова, прості і зрозумілі. Маленька дитина не в змозі зрозуміти і запам'ятати довгі і складні речення. Тому бажано використовувати прості терміни і короткі фрази (але без «сюсюкання»). Наприклад, давайте малюкові прості вказівки і задавайте прості питання, такі як «візьми ведмедика», «принеси ляльку», «де кубик?» Чим простіше будуть Ваші слова і фрази, тим швидше дитина почне наслідувати Вам.

3. Говоріть повільно. В швидкому мовленні дитині неможливо виділити щось конкретне. Коли ваша дитина стикається з швидким потоком слів, вона чує, але не розуміє їх.

4. Промовляйте вголос все, що Ви робите, коментуйте кожну дію. «Зараз ми одягнемо черевички, куртку, шапку і підемо гуляти». «Я дістану тарілку, ложку, і ми будемо їсти суп». Розповідайте про все, що Ви робите постійно, навіть під час приготування їжі або прибирання. Але не кажіть занадто багато. Існує ризик того, що малюк звикне взагалі «відключатися», щоб не чути нескінченного потоку слів. Ви досягнете успіху, якщо встановите рівновагу, зрозумієте, коли треба говорити, а коли треба слухати. Правильний баланс в цьому дуже важливий.

5. Читайте дитині книги. Одним з наслідків читання для дітей молодшого віку є більш швидкий розвиток мови. Читайте дитині не менше 10 хвилин кожен день, навіть більше, якщо це можливо. Вибирайте книги з короткими текстами і яскравими картинками. Задавайте питання щодо прочитаного. Якщо дитина приносить Вам книжку - намагайтеся відразу почитати пару сторінок, щоб підтримати інтерес до літератури. Не гарячіться, якщо дитина просить читати одне і те ж. Правило повторення - головне в мовному розвитку. Коли малюк чує одні ті ж слова і пояснення, вони швидше входять в його словниковий запас.

6. Обмежуйте перегляд телевізора. Не використовуйте телевізор в якості няні або як метод заспокоєння дитини. Ви можете бути зачаровані тим, як ваш малюк танцює при показі якийсь реклами. Але згодом виявитися, що за короткий час дитина і Ви стали залежні від телевізора. Замініть телевізор розмовами, цікавими іграми та компанією інших дітей. Саме це буде стимулювати мову Вашого малюка.

7. Частіше вмикайте музику і пісеньки для малюків. Музичні твори та дитячі пісеньки дуже корисні для збагачення словникового запасу і розвитку слухової уваги. Ритм і мелодії пісень так само сприяють розвитку сприйняття дитини. Чергуйте повільні і швидкі мелодії. Особливо підходять ті, які можна поєднувати з рухом. Так тренується слухо-моторна координація. Крім того, співайте самі, щоб малюк стежив за Вашими губами і міг повторювати за Вами слова.

8. Заохочуйте рухову активність дитини. В багатьох дітей з порушеннями мовного розвитку спостерігається моторна незграбність. Щоб швидше розвинути мову малюка, більше гуляйте, але не возить в колясці, а ходить, бігайте з ним, лазте по драбинках, грайте в м'яча і т. п.

9. Разом іх загальною розвивайте дрібну моторику. Про взаємозв'язок мови і рухів руки знає, мабуть, кожна мама. Так що давайте вашій дитині фарби, пластилін, безпечні ножиці для вирізання, нанизуйте великі намистини, гудзики і купуйте ігри, які вимагають певної спритності пальців (наприклад, «шнурівки»). Особливо корисна пальчикова гімнастика.

10. Виключіть будь-які надмірні вимоги. Забезпечте своєму малюкові спокійну, розмірену обстановку, здорове харчування, достатній сон, багато гуляйте на свіжому повітрі. Дозволяйте малюкові грати з іншими дітьми. Будьте самі собою, а не гарячково нетерплячими у відносинах з Вашою дитиною. Залишайтеся спокійними і врівноваженими.

(з використанням матеріалів О.Тихомирової)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень