A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Альтернативна і додаткова комунікація

Дата: 30.11.2023 09:40
Кількість переглядів: 29

                                                       

Альтернативна і додаткова комунікація (АДК), за визначенням Міжнародної асоціації з альтернативної і додаткової комунікації - це набір засобів і стратегій, які може використовувати будь-яка особа для вирішення щоденних завдань спілкування.

  Давайте замислимось, чи користуємось ми для комунікації лише словами? Звичайно, ні. Крім слів, ми користуємося жестами та мімікою, текстовими повідомленнями, смайлами-емоджі в телефоні. Малюнки на дорожніх знаках, вказівники, символічні зображення розташовані у громадських закладах «повідомляють» нам про певні правила та надають важливу інформацію.

   Ми всі можемо потрапити в ситуацію, коли виникне потреба у спілкуванні, скажімо, коли перебуваємо в країні, мови якої не знаємо  або якщо маємо тимчасове ураження органів мовлення внаслідок, наприклад, операції.

  Чи замислювались ви проте , що є люди, діти й дорослі, які зовсім не користуються словами для спілкування або мають труднощі та обмеження у використанні словесного мовлення?  Чи означає це, що вони ніколи не зможуть спілкуватися, повідомляти про свої потреби, бажання, ділитися думками або враженнями? Як саме можуть спілкуватися люди без слів?

 Альтернативна і додаткова комунікація може мати різні форми:  погляд, текстові повідомлення, жести, вираз обличчя, дотик, жестова мова, піктограми, малюнки, додатки з символами та пристрої для генерації мовлення тощо.  АДК є важливою насамперед для людей з мовленнєвими розладами при таких особливостях розвитку, як РАС, інтелектуальні порушення, порушення розвитку мовлення, а також у разі втрати набутого мовлення внаслідок інсультів, травм.    Альтернативною і додатковою комунікацією можуть користуватися і діти, і дорослі. Деякі особи послуговуються  АДК тимчасово, впродовж якогось періоду. Інші - протягом усього життя. Кожна людина може використовувати  ті засоби комунікації, які є зручними для неї, комбінувати та поєднувати різні засоби та форми спілкування. АДК дає змогу спілкуватися навіть за відсутності усного мовлення. Одним із поширених засобів АДК є символічні малюнки-піктограми на позначення окремих слів, понять.

 

                                            

    В Україні соціальне підприємство «ДивоГра» з 2015 року адаптує піктограми українською, розробляє власні символьні зображення та формує добірки піктограм за різними темами. На сайті підприємства можна завантажити безкоштовні матеріали для розвитку мовлення з піктограмами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень