A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 06.05.2020 09:47
Кількість переглядів: 162

Як навчити дитину дивитися в очі?

мама детская игра

 

 «Очі є дзеркалом душі і відображають все, що здається прихованим; і як дзеркало, вони також відображають людини, яка дивиться на них. »Як пише Пауло Коельо, наші очі висловлюють все думки і емоції, які ми намагаємося поховати глибоко в наших умах. Ми можемо легко дізнатися настрій людини, подивившись йому в очі, якщо він не навчився маскувати свої емоції. Деякі люди можуть навіть зрозуміти характер людини, з яким вони розмовляють, просто подивившись йому в очі. Ось чому підтримка хорошого зорового контакту займає перше місце під час розмови і це те, чого ми повинні вчити наших дітей. Як відомо, діти з розладом аутистичного спектра не підтримують хороший зоровий контакт з оточуючими, часто не дивляться в очі. Значить потрібно навчити їх фокусуватися на очах людей, з якими вони взаємодіють або розмовляють. Це поширена помилка, що діти з аутизмом ніколи не зможуть дивитися в очі іншим або розуміти емоції інших. Ми можемо спробувати використовувати кілька ігрових способів для того, щоб погляд дитини був направлений нам в очі.

Заспівайте пісеньку. З аутизмом чи ні, всі діти люблять дитячі пісеньки, і їх радість подвоюється, якщо пісенька супроводжуються діями. Ви можете співати їм пісню, і вони обов'язково подивляться в ваші очі. Навіть з дитиною, з яким ви відчуваєте, що зоровий контакт дорівнює 0, пісенні рими спонукатимуть його поглянути на вас. Основна мета співу полягає в тому, щоб привернути його увагу до вас, вашої особи, дій, емоціям. Присядьте до дитини так, щоб знаходиться з ним на одному рівні, щоб йому не доводилося щосили дивитися вгору на вас. Коли ви співаєте пісеньку, ви можете використовувати привабливі (мотиваційні) об'єкти для дитини або одягнути спеціальні пальчикові іграшки і тримати їх біля очей. Таким чином, ви будете спонукати дитину подивитися на ваші очі.

Пограйте в хованки. Гра в хованки чи ку-ку - ще один відмінний спосіб змусити дитину з розладом аутистичного спектра подивитися на вас. Якщо закрити обличчя руками, шматком тканини або паперу, а потім прибрати його, щоб подивитися на дитину, то це приверне його увагу до ваших очей. Якщо у вашому будинку є інші діти, ви можете попросити їх пограти в хованки з дитиною.

Наклейте на обличчя привабливі предмети .Присядьте так, щоб ваша дитина могла дивитися прямо в ваші очі без будь-яких зусиль. Прикріпіть зображення фруктів, овочів або тварин (все, що дитина вважає цікавим) біля ваших очей або над бровами і поговоріть з ним. Вкажіть місце, де ви приклеїли зображення, і скажіть «Бачиш, у мами яблуко на оці / брови» або «Де метелик? ...... Ось вона». Ви також можете наклеювати барвисті носи на ніс і говорити смішним тоном або співати рими в різних тонах. Іноді ви можете попросити вашої дитини подивитися вам в очі. Просто скажіть «Подивися на маму» або «Подивися в очі». Говоріть короткими фразами, не кажіть так: «Подивися на маму своїми великими гарними очима». Будьте обережні, щоб не перестаратися. Занадто часте звертання до дитини з проханням подивитися на вас може викликати роздратування. Навіть якщо дитина здається незацікавленим, відсутнім, ви повинні продовжувати говорити з ним, грати і вчити. Вам здається, що дитина не звертає уваги, тому що він не дивиться на вас. Але не дивиться - не означає, що він не слухає. Він чує те, що ви говорите, і ви дізнаєтеся це пізніше, коли дитина зможе вам це сказати.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень