A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 02.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 18

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ РОЗУМІТИ ТА ЗАПАМЯТОВУВАТИ ПРОЧИТАНЕ

✅ Пов’язувати з тим, що діти вже знають

Коли діти пов’язують те, що вони вже знають, з тим, що вони читають, це допомагає їм зосередитися. Покажіть дитині, як встановлювати зв’язки, коли ви читаєте вголос. Якщо в книзі згадуються місця, в яких ви були зі своєю дитиною, розкажіть про ці спогади та нехай ваша дитина спробує допомогти вам відтворити усі спогади.

✅ Задавайте питання

Задавання питань спонукає дітей шукати в тексті зачіпки. Коли ви разом читаєте, задавайте питання, щоб викликати у дитини цікавість. Запитайте: «Як ти думаєш, що станеться?» або «Як себе почуває цей персонаж?»

✅ З’ясуйте, що важливо

Запитайте дитину: хто головні герої? Що найважливіше з того, що сталося в історії до сих пір? Яку проблему намагаються вирішити персонажі? Коли діти можуть вказати на те, що важливо, вони з більшою ймовірністю зрозуміють та запам’ятають, що вони читають.

✅ Перевірте розуміння

Навчіть дитину стежити за своїм розумінням. Напевно у кожної людини є досвід, коли читаєш цілу купу чогось, і це потрапляє в одне вухо і вилітає з іншого. Це може трапитися з нашими дітьми, і ми повинні навчити їх помічати, коли це відбувається, контролювати їх розуміння. Якщо вони частину прочитали й вже не пам’ятають, що тільки що прочитали, їм потрібно навчитися повертатися назад, а потім перечитувати. Це дуже важливо.

✅ Пробуйте нове

Чим більше діти знають про світ, тим більше вони розуміють зміст прочитаного. Втім, для цього необов’язково здійснювати дорогу поїздку або ходити в музей. Ви можете розширити базові знання та словниковий запас дітей різними способами.

✅ Дітям потрібно знати, що робити, коли вони раптово не розуміють, що читають.

Одна справа – перечитати. Інша проблема може полягати в розумінні складної лексики. Тут вже потрібна допомога або дорослого або словника, щоб дізнатися, що означають деякі слова. Щоб запам’ятати те, що читаєш, потрібно навчитись створювати візуальні ефекти в розумі, або навіть замалювати їх на папері під час читання.

✅ Читайте короткими відрізками

Читання, коли дитина не може зосередитися – марна трата часу. Тому, щоб максимально зосередитися потрібно читати та запам’ятовувати короткі уривки.Возможно, это изображение 1 человек, ребенок и учится


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень