A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Поради батькам

Дата: 28.05.2020 10:00
Кількість переглядів: 183

Розвиваючі ігри для дітей : вчимо кольори за системою Монтессорі

Як вивчити з дитиною кольори?

У Монтесорі діти не просто вчать назви, а й виконують сенсорні вправи для уточнення колірного сприйняття. Проведіть деякі вправи вдома – дитина вивчить кольори і навчиться розрізняти відтінки.
Використовуйте коробочки зі скарбами.
Наповніть коробку речами одного кольору. Презентуючи коробочку дитині, скажіть: «Дивись, тут все червоне!»

Сортування

Перш ніж переходити до вивчення назв, дайте дитині потренуватися в розрізненні на сортуваннях. Спочатку пропонуйте гранично прості сортування на 2-3 кольори. Однакові предмети розкладають рукою в ємності відповідної забарвлення.
Поступово ускладнюйте сортування, наприклад, дайте розкладати предмети щипцями, ложкою, пінцетом.

 

Вправи з пластиліном

Зробіть разом коржі з червоного, жовтого, зеленого і синього пластиліну. Підготуйте ґудзики, блискітки, бусинки таких же кольорів. Запропонуйте дітям приклеїти їх на пластилін. Це заняття також прекрасно розвиває моторику.

 

 

Вправи з табличками

Коли сортування перестануть викликати складності, вводите назви. Зробіть парні таблички різних кольорів. Вводите назви триступінчатим уроком:
1 ступінь: покажіть 3 таблички і назвіть «Це червоний, синій, жовтий».
2 ступінь: попросіть дитину вказувати на табличку того кольору, який ви назвете.
3 ступінь: запитайте назву кожної таблички.

Підбір предметів з навколишнього середовища
Дитина підбирає до кожної кольорової табличці дрібні іграшки. Це навчає сприйняття відтінків: червоний рідко буває однаковим, але дитині потрібно вибрати найбільш близький за відтінком.

Коробочка з речами з будинку
Це вже більш абстрактне заняття: діти не бачать перед собою табличок. Ви даєте кошик і просите покласти туди все жовте, що є в будинку або класі. Не забудьте, що все зібране потрібно буде розкласти по місцях.

Підбір прищіпок

Зробіть безліч різнокольорових квадратів з картону або щільного паперу. На звичайні прищіпки наклейте такі ж квадратики, але маленькі. Запропонуйте знайти відповідні кожному квадрату прищіпки.

 Жовтий, привітайся з червоним!
Ця класична Монтессорі-гра розвиває увагу і соціальні навички. Кожному роздають по кольоровій табличці. Потім ведучий пропонує дії: «Жовтий, йди до мене! Червоний, привітайся з синім! »І так далі.

Сенсорні коробки
Зробіть сенсорну коробку з природними матеріалами. Особливо цікаво, якщо в ній будуть листя, ягоди, рослини найбільш різних відтінків. Зробіть палітру і запропонуйте підбирати матеріали до кожного сектору.

Послідовність

Діти можуть підбирати послідовності і працювати за зразком. Намалюйте послідовність на папері. Дайте дитині вибудовувати її з картонних квадратів, намистин, скріпок і будь-яких інших різнокольорових предметів.

Ігри в змішуванні
Коли основні кольори добре засвоєні, дітям стає цікаво їх змішувати. Покажіть експеримент: налийте трохи жовтої і синьої підфарбованою води в різні ємності, дайте дитині піпетку і запропонуйте змішати в третій ємності. Дозвольте малюкові самому зробити висновок про те, що відбувається.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень