A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 02.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 11

2 квітня - Всесвітній день аутизму. Хотілось би, щоб люди більше знали про це.

Розлад аутистичного СПЕКТРУ означає, що в кожної конкретної аутичної людини набір і інтенсивність проявів різна. Щось із цього просто цікава особливість, а щось заважає нормально жити.

🟡 Сенсорні проблеми. Відчуття свого тіла, слух, смак, нюх, оце все. "Весело" живеться, коли людина не відчуває потребу їсти і пити. Робить це , коли будильник дзвенить і чисто для того, щоб не потрапити до лікарні. Вчиться не забувати пити і їсти.

🟡 Забагато звуків може закінчитись панічною атакою або мелтдауном ( типу істерика, яку ніяк не припинити і людина не в собі). Щоб благополучно пережити аеропорт чи вокзал, потрібні беруші, шумопоглинаючі навушники, або і те і інше + темні окуляри, щоб зменшити інтенсивність кольорів і ламп навколо. Шалений мінус в тому, що аутисти не витримують не лише аеропорти чи вокзали, а і школу ,і університет. Дуже хочуть там бути, але часто це дуже важко. Концерти, фестивалі, вечірки, кіно - хочеться, але страшно, тому ні. Нервова система злітає з котушок

🟡 Страх нового. Страх нової їжі. Нового знання чи нового маршруту. Нового одягу. Сир має бути порізаний квадратиками. Що це? Сир трикутниками порізаний - можна поригати. Я не шуткую. Рвотний рефлекс на не так порізану їжу. Чи на не того кольору яблуко😅 Чи на запах в чиїйсь машині .

🟡 Повторювання дій. Багаторазове. Тисячі разів одне і те ж. Одна пісня. Одна футболка. Один маршрут. Одна книга прочитана 700 разів. Одне питання, задане 800 разів. Один порядок дій , тільки такий і ніколи не інший. Зміна планів - 😱 істерика, напад тривожності, сльози, світ сходить з орбіти.

🟡 Комунікація 🙈. В когось її нема і це справжня печаль. А в когось є, але є нюанси. Міліон проблем. Невміння брехати. Говоріння всього що на умі без гальм, субординації, поваги , чи якихось норм . Хотів сказати комплімент, а вийшла образа. Сказав, але тон голосу не контролював,вийшло що накричав. Хотів дружити, не розумів, що сказали ні. Особисті кордони то біль. Отже, постійна потреба в психологічній допомозі і тренінгу соціальних навичок

🟡 Часто разом паровозиком ідуть дислексія, дисграфія, розлад дефіциту уваги ( і комусь "повезло" ще і гіперактивності), депресія, обсесивно-компульсивний розлад. Або щось одне з цього. Або все . Кому як повезе.

Автор тексту - Павленко Тетяна

Возможно, это изображение ребенок и текст «April 2 AUTISM WORLD AWARENESS DAY»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень