A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Логоритміка в логопедії

Дата: 04.09.2023 10:07
Кількість переглядів: 15

Все, що оточує нас у живій природі, підпорядковується законам ритму: зміна пір року, дня і ночі, серцебиття, дихання і багато іншого.

Будь-які ритмічні рухи активізують діяльність мозку людини. Доступна, цікава і розвиваюча форма ритміки для дітей називається логопедична ритміка або коротко – логоритміка. Вона будується за принципом поєднання руху, музики й мови в іграх і різних активностях.

Логоритміка сприяє гармонійному, всебічному розвитку дитини, формує у неї вміння орієнтуватися в навколишньому світі, здатність долати труднощі і творчо проявляти себе. Регулярні логоритмічні заняття покращують роботу дитячого мозку і організму в цілому: серцево-судинної і дихальної систем, пізнавальної активності, а також мови, моторики та ін.

Найбезцінніша користь – для мовного апарату і загального психофізичного розвитку. Під впливом логоритміки формується правильне мовне дихання, з'являється розуміння темпу, ритму, виразності рухів і мови. Інші переваги логоритміки для вашого малюка:

  • підвищення мовної активності дитини і збагачення її словникового запасу, який є базою для вибору підходящого слова в кожному реченні;

  • розвиток темпу і ритму мовного дихання і голосоутворення, які сприяють мелодійності і плавності мови;

  • формування фонематичної системи, тобто розпізнавання і розрізнення на слух мовних звуків (фонем), що допомагає дитині розуміти звернену до неї мову;

  • розвиток вміння поєднувати рух з мовою, координувати їх, підпорядковувати загальному ритму;

  • розвиток оптико-просторових уявлень (окоміру, розташування предметів в просторі, орієнтації у власному тілі і тілі співрозмовника, а також навколишньому просторі) і багато чого іншого.

Майже всі логоритмічні гри супроводжуються музикою або співом, що захоплює малюка, дозволяє йому використовувати мову в ігровій формі і отримувати задоволення від спілкування з однолітками і логопедом. У таких заняттях малюк проявляє і розвиває свої творчі здібності. Музика також надає заняттям особливий емоційний відтінок і допомагає зробити вправи більш різноманітними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень