A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 30.01.2023 10:48
Кількість переглядів: 21

ПОРАДИ ДЕФЕКТОЛОГА

ЯК АКТИВУВАТИ ІНТЕЛЕКТ ДИТИНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ПЛАСТИЛІНУ АБО ТІСТА?

«Розум дитини знаходиться на кінчиках її пальців», - справедливо стверджував відомий педагог В.О.Сухомлинський. Багато спеціалістів вважають, що добре розвинута моторика у дитячому віці – це відмінна увага, пам’ять та уява в майбутньому.

Дрібна моторика – це здатність маніпулювати дрібними предметами, передавати об’єкти з руки в руку, а також виконувати завдання, що потребують скоординованої роботи очей та рук.

Одним з методів розвитку дрібної моторики рук є ліплення. Допомагаючи своїй дитині освоювати найпростіші прийоми ліплення з пластиліну або тіста, батьки тим самим піклуються і про її інтелектуальний розвиток, адже здатність вправно володіти ручками стимулює мозкову та психічну активність, вдосконалює увагу, мислення, уяву, пам’ять, відчуття та сприймання.

Ще одна перевага пластилінового захоплення – розвиток логічного мислення, сенсорної пам’яті, графічних та мовних здібностей. Крім того, у дитини нормалізується нервова система. Заняття ліпленням допомагає звільнитися від негативних емоцій, адже діти часто бувають перевантажені, тому можна м’яти пластилін або тісто, щоб просто розслабитися, зняти напруження. Пластилін також дає широкі можливості для розвитку творчих здібностей, сприяє формуванню естетичного світосприйняття.

Як правило, діти люблять пластилін або тісто для ліплення, адже з його допомогою можна зробити багато цікавих іграшок і для них не важливо, що вони не дуже досконалі. Радість дитини полягає в тому, що саме вона являється автором даного шедевру і більше ні в кого такого немає. Вона відчуває вагу виробу, його об’єм, текстуру, вчиться злагоджено діяти обома руками, самостійно вдосконалюючи задуманий образ.

ЯК НАВЧИТИ ДИТИНУ ЛІПИТИ?

У перший раз дайте їй відщипнути шматочок пластиліну або тіста. Покажіть, як відірвати і розкачати його, розплющити, зліпити коржик, як приліпити шматочок назад. Важливо навчити дитину використовувати подібні матеріали за призначенням. Слідкуйте, щоб вона не кусала вироби і не ковтала.

Поступово вчіть скачувати між долонями кульки і ковбаски. Намагайтеся задіяти обидві руки, а не просто катати по твердій поверхні. Така процедура промасажує долоньки, що корисно для моторики. З кульки можна зліпити різні образи. Використовуйте зубочистки, листочки та інші підручні предмети, щоб зробити фрукти, овочі, фігурки казкових героїв тощо.

Перші заняття проводьте по п’ять-десять хвилин. Потім поступово збільшуйте тривалість. Якщо малюк втомився або дитині набридло - припиняйте заняття, не змушуйте нічого виконувати насильно.

Не забувайте хвалити малюка за виконану роботу, підбадьорюйте та заохочуйте. Не лайте дитину, коли щось не виходить, або вона не хоче займатися. Спілкуйтеся ласкаво й спокійно, не підвищуйте голос. Намагайтеся доступно пояснити дитині, що треба робити.

Старшим за віком дітям можна запропонувати зробити якусь повноцінну картину з пластиліну чи фігуру з додаванням інших матеріалів. Обліплюйте якийсь посуд чи предмет. Наприклад, можна пластиліном обліпити стакан, виліпити квіточки чи ще щось, прикрасити його різноманітними намистинками, стрічками, зернами тощо. Або ж просто виліпити якихось звірят із додаванням каштанів та зубочисток (павука, ведмедика чи кошеня). Фантазуйте та використовуйте в творчості природні матеріали.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ДОМАШНЬОГО ТІСТА ДЛЯ ЛІПЛЕННЯ?

Солоне тісто домашнього приготування – приємне на дотик, ніжне, абсолютно нешкідливе з точки зору екології й алергенів, тому його можна використовувати для ліплення із найменшенькими.

Залежно від віку і вподобань дитини тісто можна зробити м’яким або крутим, а ще його можна підфарбувати натуральним барвником, наприклад буряковим або морквяним соком.

А найголовніше – якщо малюк з’їсть шматочок свого виробу, його шлунок не постраждає. При цьому вдруге куштувати несмачне солоне тісто він навряд чи стане.

Таке тісто просто виготовити власноруч (це швидко й дешево), проте його продають і в магазинах.

Воно легко відмивається і не залишає слідів, чудово ліпиться, не липне до рук.

Фігурки, виліплені з тіста, можна висушити і розмалювати будь-якими фарбами. Тоді вони застигнуть, і ними можна буде гратися та створювати цілі композиції.

Важливо! Під час занять неодмінно проявляйте якомога більше ніжності та частіше обіймайте свою дитину – це обов’язково додасть вам натхнення!Возможно, это изображение 1 человек, ребенок и текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень