A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Заберіть у дітей смартфони і дайте понудьгувати, принаймні влітку!

Дата: 04.06.2024 11:54
Кількість переглядів: 25

Частина 2.

Коли купувати дітям телефони

Цей час визначається не стільки віком, скільки моментом, коли дитині потрібен цей пристрій. І коли вона здатна відповідально з ним поводитися і з повагою ставитися до себе й інших. Одна з речей, яку я хочу сказати батькам: якщо ви не готові відкрито говорити зі своєю дитиною про порнографію, не купуйте їй смартфон, тому що він на відстані одного кліку від цього контенту.

Я думаю, що ми повинні бути дуже відвертими, коли діти просять телефон, запитати їх: «Навіщо він тобі?» «Тому що у всіх інших він є» — це не про використання його як інструмента. Це використання смартфона як символу статусу або способу не відставати від інших.

Тому важливо поговорити з дітьми про те, для чого вони можуть використовувати телефон, а для чого ні. І перш ніж діти отримають пристрій, визначте разом з ними, якими будуть наслідки порушення правил використання смартфона.

Якщо ви впевнені, що ваша дитина може використовувати ґаджет здоровим і розумним способом, тоді сідайте і розмовляйте з нею про це.

 

Смартфони та тривожність і депресія

Піклуючись про дітей і підлітків вже понад 30 років, я скажу, що тривога і депресія є частиною перехідного віку. І смартфони не є їхньою причиною.

Насправді нормальний емоційний стан підліткового віку був би чимось патологічним на інших етапах життя. Їхнє «Я тебе люблю — я тебе ненавиджу» — це частина того, як підлітки з’ясовують, як утвердити свою індивідуальність і функціонувати в суспільстві.

Я також вважаю, що дуже небезпечно вказувати на соціальні мережі та смартфони як причину психологічних проблем. Це перекладання відповідальності.

Не ґаджети роблять з нами щось погане. А те, як ми використовуємо соціальні мережі й телефони, призводить до того, що деякі з нас потрапляють у біду. Тому я вважаю, що дуже важливо бути уважними до цього й усвідомлювати, як ми користуємося смартфонами.

Якщо ви забороните соціальні мережі та смартфони, тривога, депресія та самотність у підлітків нікуди не зникнуть.

 

«Червоні прапорці» для батьків

Я бачив, як діти потрапляють у «кролячу нору» соціальних мереж, ігор чи будь-чого іншого в інтернеті. Це цифрова залежність. Ось які є тривожні ознаки того, що дитина її має.

🚩  Дитина більше зосереджена на своєму телефоні, ніж на батьках. Наприклад, вона перестає надавати пріоритет таким речам, як сімейна вечеря. З нею доводиться сперечатися, щоб вона відірвалася від екрана.

🚩  Вона не спить до пізньої ночі або й до ранку. Або ж чекає, поки батьки заснуть, щоб зайти в інтернет.

🚩  Дитина віддаляється від сім’ї та друзів.

🚩  Вона гірше навчається у школі або справляється з іншою діяльністю (якою займається влітку, наприклад).

Важливо реагувати на найперші ознаки цифрової залежності дітей. Адже чим глибше вони занурюються в це, тим важче їх звідти витягнути.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень