A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 08.02.2023 13:08
Кількість переглядів: 20

В якому віці потрібно вчити дитину читати: практичні поради

Більшість першокласників сьогодні йдуть до школи, вже вміючи читати. Справа в тому, що шкільна програма побудована таким чином, що діти просто не встигають за нею, якщо приходити в школу непідготовленим. Та й відставати від однокласників не дуже комфортно для будь-якої дитини. Ось і виходить, що починати вчити дітей читати потрібно не пізніше 5 років. «Діти в місті» дізнавалися, чи варто це робити набагато раніше.

ХТО ШВИДШЕ

Читаюча дитина сьогодні є гордістю для більшості батьків. Чимало мам намагаються якомога раніше навчити дітей читати. А якщо дитина з трудом освоює цю навичку, починається занепокоєння і паніка. Психологи відзначають, що універсального віку для того, щоб почати читати немає. Освоювати букви потрібно тоді, коли дитина готова до цього. Хтось починає читати в три роки, а у когось і в 10 років можуть виникнути проблеми з читанням.

Дитина готова до навчання, якщо:

  • вона сама хоче навчитися читати і писати, проявляє інтерес до книг,

  • дитина знайома з поняттям письмова мова, вона розрізняє письмовий і усний текст,

  • дитина говорить, вміє складати прості речення,

  • у дитини немає серйозних логопедичних проблем.

Експерти відзначають, що освоювати літери потрібно тоді, коли дитина сама проявляє інтерес до читання. Якщо вчити малюка читати проти його волі, процес буде йти з трудом. Втім, є і безліч прихильників раннього навчання, які переконані, що вчити дитину читати набагато легше тоді, коли вона зовсім маленька.

Сьогодні існує маса методик для навчання дітей читанню. При цьому традиційний буквар-абетку більшість фахівців не жалують. Справа в тому, що відповідність букв певним картинкам (К - кавун) збиває дитину з пантелику. Як результат, вона не завжди правильно визначає звуки в зображеному слові. Та й асоціації не завжди працюють так, як потрібно.

Найпоширенішими методиками сьогодні є:

  • кубики Зайцева,

  • звукова методика,

  • методика Марії Монтессорі,

  • методика Домана (картки).

Кожна з цих методик має свої переваги і недоліки.

Наприклад, кубики Зайцева дозволяють почати навчання в ранньому віці. Процес буде цікавий навіть найменшим. Методика ґрунтується на складанні пар букв - голосних і приголосних. Вчити дітей читати за допомогою цієї методики можна з одного року. Метод розвиває також дрібну моторику і звукове сприйняття. Втім, за словами педагогів, діти, які пройшли навчання за цією системою, нерідко мають проблеми зі звуковим розбором слова.

Ще одна методика для раннього розвитку - картки Домана. Цей метод передбачає запам'ятовування слів. Діти не вчать букв і звуків, а відразу вчаться прочитувати слово цілком. Цей метод дозволяє натренувати пам'ять, але як повноцінний спосіб для нашої мови не завжди підходить. Справа в тому, що спосіб розроблявся для англійської мови. У нашому випадку можуть виникнути проблеми із закінченнями, правописом і розбором слова.

За методикою Марії Монтессорі дітей вчать писати букви і тільки потім вчать їх вимовляти. Діти називають звуки і малюють їх. На практиці це дуже цікаве для дитини навчання, яке дозволяє в ігровій формі вивчити букви і навчитися читати. Однак в домашніх умовах реалізувати таке навчання досить складно через дорогі матеріали. Найчастіше така методика застосовується в приватних дошкільних установах.

Звукова методика, за допомогою якої дітей вчать в школах, є найбільш розповсюдженою й універсальною. В цьому випадку діти вивчають звуки і букви, після чого вчаться складати їх в слова. Цей метод простий у реалізації і ефективний в процесі навчання, проте його не можна застосовувати в ранньому віці.

Возможно, это изображение 2 человека, ребенок и текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень