A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 12.01.2024 13:36
Кількість переглядів: 9

Перша психологічна допомога – короткотривалий та невідкладний вид психологічної допомоги, спрямований на попередження розвитку психічних та поведінкових розладів або інших проблем психічного здоров’я, що застосовується до осіб, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації.

Модель першої психологічної допомоги РІПУ була розроблена та успішно використовується в Ізраїлі.

Цими 4 кроками важливо скористатися якнайшвидше після потрапляння у гостру стресову ситуацію. Вона підходить як для дорослих, так і для дітей.

👆 Коротка інструкція

Р - разом.

Це перший крок. Ви звертаєтесь до людини, встановлюєте контакт (можна розпочати з самого простого. Мене звати ... Як звати тебе? Скільки тобі років? У якому місті ти живеш?), щоб допомогти вийти з першопочаткового шокового стану. І обов'язково додаєте: ми разом! Я поруч з тобою і буду поруч стільки, скільки треба. Важливо донести до людини, що ви її не залишите одну.

❗️І - ініціатива, спонукання до активної діяльності. Потрібно дати людині прості і чіткі інструкції, які стимулюють її до активної самостійної дії. Зважайте на вік та можливості особи, а також ситуацію! Наприклад: принеси і випий води; дай води тим, хто менший; обійми і заспокой бабусю; допоможи дідусю знайти окуляри і інше. Цей крок дуже важливий, бо надає особі позитивний досвід реагування на гостру стресову ситуацію, підвищує її впевненість у собі і власних силах. А значить у майбутньому у неї буде більше шансів бути продуктивною у складних ситуаціях.

❗️П - питання, які спонукають до мисленевої діяльності. Задавайте запитання, які стимулюють раціональне, а не емоційне. Наприклад: порахуй, скільки зараз людей знаходиться у сховищі; як краще дістатися до лікарні, авто чи пішки; знайди і назви всі предмети синього кольору, які ти бачиш і т.п.

Перенесення уваги з емоційного та соматичного на вербальне та ментальне сприяє попередженню виникнення птср.

❗️У - усвідомлення того, що відбулось. Дуже важливо проговорити з людиною про те, що було перед травмуючою подією і що після неї. Важливо також багаторазово підкреслити, що ця подія закінчилась (навіть, якщо через 5 хв знову буде сирени і обстріл, але ця конкретна вже закінчилась). Це допоможе попередити "застрягання" у травмуючій ситуації, постійного повернення до неї у майбутньому.

❗️Важливо! Ці кроки ефективні у перші хвилини (максимум години) після травмуючої події.

Возможно, это изображение текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень