A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Дитяче ліплення - ефективний метод розумового розвитку

Дата: 11.04.2024 13:40
Кількість переглядів: 8

Ліплення з пластиліну - корисне заняття для дітей, яке окрім розвитку дрібної моторики рук розвиває також розумові здібності, а саме:

🔘 розвиває образне, абстрактне, просторове та логічне мислення;

🔘 розвиває памʼять, інтелект, зорове сприйняття - перед тим, як щось зліпити з пластиліну, дитина уважно спостерігає за діями дорослих, потім повторює за ними. А наприкінці порівнює отриманий результат із оригіналом.

Запамʼятовування, що йде і за чим, добре розвиває памʼять, вчить зіставляти факти та образи, а також підвищує рівень інтелекту.

Під час роботи з пластиліном у дитини працюють одночасно обидві півкулі мозку. Також відбувається зміцнення міжпівкульних звʼязків, унаслідок чого розвивається концентрація уваги та саморегуляція;

🔘 формує уяву та розвиває творчі здібності - коли малюк займається ліпкою з пластиліну без допомоги дорослих, він сам вигадує, що йому зліпити. Таким чином, роблячи зі шматочків пластичного матеріалу нові форми, змішуючи кольори та створюючи незвичайні фігурки, у дитини тренується творча жилка;

🔘 розвиває математичні здібності. Для дітей ліплення із пластиліну - це не лише творчий процес, а й своєрідна математика. Адже, створюючи якусь фігурку, з робочого матеріалу потрібно відщипувати певну кількість шматочків;

🔘 сприяє розвитку мовлення. Розминання в руках шматочка пластичного матеріалу - це і масаж кисті, і розвиток мовлення.

Справа в тому, що зона моторики кисті тісно повʼязана з мовною моторикою. Тому дитяче ліплення, стимулюючи нервові закінчення, тренує мова в той момент, коли дитина ще не вміє говорити, тобто у 2 роки. Саме в цей період тільки починає активно розвиватися.

Тому, якщо Ви дасте своєму малюку щось змайструвати з пластиліну, то йому простіше буде вчити нові слова та збирати їх у прості пропозиції.

Ліплення з пластиліну - найкращий метод для дітей, які страждають на дислексію та заїкуватість. Це творче заняття допомагає малечі справлятися з мовленнєвими проблемами.

🔘 розвиває сенсорну чутливість - створюючи різні фігурки, дитина вчиться розуміти, що таке вага, форма, фактура, колір.

✅ Створення маленьких пластилінових творів мистецтва позитивно впливає на нервову систему.

При регулярному занятті дитячим ліпленням нормалізується сон, знімається напруга, а також зменшується надмірна активність, збудливість та дратівливість. На зміну поганому настрою приходить гарний.

До того ж, за допомогою ліплення дитина виплескує як позитивні, так і негативні емоції: злість, тривогу, хвилювання, гнів.

На думку психологів, ліплення - це своєрідна арт-терапія, яка сприяє внутрішньому лікуванню. Також, пластилінова творчість для дітей - це найкращий спосіб впоратися зі своїми страхами.

Наприклад, малюк може зліпити того, кого він дуже боїться: Бабу Ягу, клоуна або монстра з мультика, а потім зімʼяти фігурку і зліпити з неї щось позитивне - сонечко, зайчика, ведмежа і так далі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень