A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Що таке дислалія?

Дата: 13.10.2021 13:49
Кількість переглядів: 71

Спектр мовленнєвих порушень у сучасних дошкільнят, на жаль, доволі широкий. Важливо, аби батьки й педагоги вчасно помічали перші їх прояви, а вчителі-логопеди надавали необхідну допомогу. На які недоліки у мовленні дітей варто звертати увагу, аби уникнути винекнення дислалії.

 Дислалія - порушення звуковимови у дітей, яке зустрічається найчастіше в  дошкільнят, і саме в цьому віці логопедична робота при дислалії є найбільш ефективною.

Причини виникнення дислалії

  • коротка під'язикова вуздечка;
  • неправильне будова щелепи і зубів;
  • захворювання «заяча губа»;
  • зниження слуху;
  • нерозвинений фонематичний слух (коли дитина, наприклад, не розрізняє звуки «б» і «п»);
  • нечітке вимовляння окремих звуків дорослими, яким наслідує дитина.

Види дислалії

Механічна дислалія

Механічна дислалія зустрічається виключно в поєднанні з вродженими порушеннями формування органів мовного апарату. В цьому випадку ознаки порушення мовленнєвої активності супроводжуються візуальними даними. Лікар при першому огляді звертає увагу на будову щелепи, наявність дефектів м’якого піднебіння, губ, вуздечки мови. Останнім часом механічна дислалія у дітей часто формується при неправильному прикусі. Тому слід якомога раніше відучувати дитини від пустушок і привчати його до прийому їжі з допомогою ложки, а рідини з допомогою кухлі-напувалки.

Фонематическая дислалія

Фонематическая дислалія у дитини є повністю "заслугою" його дорослого оточення. Якщо у грудному періоді і під час формування мовленнєвих навичок дитина не чує нормальної людської мови і з ним постійно "сюсюкають", то у нього порушується зв’язок між сприйняттям чином і аналізом їх мовного вираження. Коли такий малюк починає говорити, то він повторять слова дорослих. Якщо його не поправляти, то даний навичка закріплюється.

На жаль, більшість батьків розчулюються над цікавою промовою малюка і заохочують його лепет своєї бурхливої радісною реакцією. Згодом ці "моменти щастя" обертаються багатогодинними заняттями з логопедом протягом багатьох місяців.



 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень