A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 16.10.2023 14:04
Кількість переглядів: 10

ПОРАДИ БАТЬКАМ

Як привчити дитину читати книги

Багато батьків стикаються з проблемою: діти навідріз відмовляються брати до рук книгу. Навчити дитину читати – ще половина завдання. Важливо прищепити ЛЮБОВ, щоб читання було не необхідністю, а приємним та цікавим заняттям. На основі досліджень нейропсихологів та педагогів ми склали перелік порад, які допоможуть вашому синові чи дочці у ранньому віці зацікавитися казковими світами та сюжетами. Щоб потім із інтересом братися за корисну літературу та із задоволенням – за новий роман.

✔️ Станьте прикладом для наслідування. Якщо дитина щодня буде бачити вас із книжкою у руках та захоплюючим поглядом, їй обов'язково захочеться отримати подібний досвід.

✔️ Пояснюйте важливість читання. Важливо сформувати в дитини уявлення, що читати - це цікаво й пізнавально. Використовуйте мотивуючі фрази: “З кожною прочитаною книгою ти стаєш розумнішим” чи “Книги - найкращі помічники у пізнанні світу”.

✔️ Дозволяйте дитині самій обирати книжки. Дитина має підходити до читання не через “треба”, а через “хочу, бо цікаво”. Якщо дитина захоплюється динозаврами, розповідями про принцес чимає улюблену тварину - запропонуйте їй відповідну літературу.

✔️ Перетворіть читання у гру. Запропонуйте дитині під час читання книги малювати її героїв. Або можна зліпити персонажів із пластиліну. Так малюк зможе грати за вже знайомими мотивами чи придумати свою історію. Сюжет прочитаної казки можна використовувати як сценарій для сімейного свята. Малюкові буде цікаво влаштувати для дорослих театралізовану виставу та зіграти улюбленого героя книги. Активну участь у постановці може взяти вся сім'я.

✔️ З самого раннього віку читайте дитині вголос. Слухати книжки також корисно для дитячого розвитку й прищеплює інтерес до книг та їх змісту. Якщо дитина вже добре читає, пропонуйте їй читання по черзі.

✔️ Складайте власні казки та історії. Після читання запропонуйте дитині придумати нового персонажа або змінити хід подій книги. Поділіться і своєю версією альтернативної кінцівки. Це допоможе не лише переосмислити прочитане, а й розвинути уяву. А ще після спільного прочитання дитині може бути цікавим перегляд мультфільму чи фільму за сюжетом книги. Це чудова можливість обговорити подібності та відмінності, пожвавити в пам'яті основні моменти твору.

✔️ Обговорюйте прочитане. Створення емоційного зв'язку з творами також дуже важливе. Поговоріть з дитиною про емоції: кого їй шкода, на кого вона сердиться, а хто викликає симпатію.

✔️ Перетворіть читання у ритуал. Перетворіть читання на щоденну традицію перед сном чи під час вільної години. Організуйте візуальний куток із усіма книгами дитини. Також, там можуть стояти фігурки чи зображення улюблених книжкових героїв.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень