A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 30.01.2024 14:13
Кількість переглядів: 12

Наука малювання і пам'яті

Малювання будь-якого предмета або поняття допомагає швидше його запам'ятати і цей факт всім вже відомий. Недавнє дослідження демонструє перевагу малювання над читанням і письмом. Завдяки малюванню поліпшується пам'ять, і збільшується запам'ятовування майже вдвічі. Відбувається це через те, що людина при малюванні обробляє інформацію декількома способами: візуально, кінестетично і семантично.

Були проведені експерименти, які проводили експерти в галузі науки про пам'ять. Цими експертами були Майра Фернандес, Джеффрі Ваммес і Мелісса Мід, їх напрямок про те, як люди кодують, зберігають і запам'ятовують інформацію. В університеті Ватерлоо вони працювали над тим, який вплив на здатність учня запам'ятовувати інформацію мають письмо, малювання, візуалізація зображень, прослуховування лекцій і перегляд картинок.

Перший експеримент полягав в тому, що учням потрібно було записати або проілюструвати перелік поширених термінів, наприклад, машина і яблуко і т.д. Після цього, всього лише 20% слів змогли згадати ті учні, які писали слова. Але ті учні, які малювали, збільшили цей показник в два рази - 45%. Цей експеримент явно доводить переваги малювання.

У наступному експерименті було порівняння методів ведення заміток. Перший метод - написання слів від руки, другий - малювання понять. В експерименті було виявлено, що малювання - «ефективна і надійна стратегія кодування, яка набагато перевершує письмо». Встановлено, що наукові поняття, які візуально представляли учні, запам'ятовувалися в два рази краще, ніж, коли записували.

Дуже важливо виділити один факт, який з'явився в ході експериментів, те, що рівень навичок малювання не впливає на його переваги. Тобто, ця стратегія може працювати навіть для тих, хто не вміє малювати.

Після закінчення всіх експериментів було підтверджено, що малюнок є «надійним, відтвореним засобом підвищення успішності», а також ті слова, які були написані на початку статті «поліпшується пам'ять і збільшується запам'ятовування майже вдвічі».

Якщо у Вас виникло питання, «чому малювання є таким сильним інструментом пам'яті?». Відповідаємо: малювання - це активна дія, яка змушує учня боротися з тим, що він вивчає і ілюструє це так, як йому зручно. Що неможливо при перегляді зображень або прослуховуванні інформації.

Також не варто забувати про властивості мозку: непотрібну інформацію він намагається швидше стерти з пам'яті (забути). Але чим більше синаптичних зв'язків встановлено з іншими спогадами, тим краще вона буде закладена в пам'яті і більше буде чинити опір забуттю.

Підвівши підсумки, коли людина малює, на його пам'ять впливає відразу три чинники:

1) візуальне зображення;

2) кінестетична пам'ять руки, яка малює образ;

3) семантична пам'ять, яка активізується при закладанні сенсу.

Поєднуючись, ці три фактори збільшують ймовірність того, що пізніше інформація, яка закладена в малюнку буде відкликана.

В ШКОЛІ

Для того, щоб збагатити навчання, малюнок можна використовувати кількома способами.

Навчальні посібники: замість того, щоб купувати будь-які додаткові засоби, які посилюють навчання (наприклад, плакати, карти або діаграми), можна зробити їх разом з учнями або ж попросити їх зробити вдома.

Інтерактивні замітки: щоб підштовхнути учнів до творчості, можете запропонувати їм використовувати в своїх зошитах або записниках малюнки, схеми або ж графіки з певних тем.

Візуалізація даних: для того, щоб поглибити розуміння учнів в конкретній темі попросіть їх зібрати, проаналізувати і представити інформацію в наочній формі.

Створення книг: можете запропонувати своїм учням створити власну книгу або комікс з тих тем, які їм цікаві, починаючи від науки і закінчуючи мистецтвом. Потім представити свою творчість класу.

Висновок, який можна зробити: заохочуйте учнів малювати. Завдяки цьому, ви спонукаєте їх досліджувати щось нове різними способами, покращиться їх пам'ять і прискориться їх навчання.Возможно, это изображение 1 человек


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень