A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Інклюзивна освіта:сутність та завдання

Дата: 20.08.2021 14:16
Кількість переглядів: 321

Сьогодні інклюзивна освіта є не лише однією з фундаментальних засад розвитку освіти, але й  філософією розуміння участі людини у житті суспільства.

  Поняття інклюзії (англ.inclusion-включення)-означає процес активного включення в суспільні стосунки всіх громадян, незалежно від їхніх фізичних, інтелектуальних, культурних, мовних, національних та інших особливостей.

  Ідея інклюзії, що виникла внаслідок усвідомлення цінності людської багатоманітності і відмінностей між людьми,виключає будь-яку дискримінацію та відображає одну з головних ознак демократичного суспільства: усі діти є цінними членами суспільства і мають рівні права, зокрема щодо отримання освіти, незважаючи на особливості їхнього психофізичного розвитку.

  Водночас у розумінні багатьох людей інклюзія пов’язана лише з особами, які мають «інвалідність»-міру втрати здоров’я у зв’язку із захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження життєдіяльності особи. Так, особи з інвалідністю – це особи,які мають стійкі фізичні, психічні, інтелектуальні чи сенсорні порушення, що можуть заважати повній та ефективній участі таких осіб у житті суспільства на рівні з іншими.

  Проте діти, які потребують інклюзивної освіти, можуть і не мати інвалідності, але вони мають ООП. Згідно з Законом України «Про  освіту» дитина з ООП- «це особа,яка потребує постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту».

 ЮНЕСКО розглядає дітей  з ООП як широке поняття. Зокрема, до дітей з ООП  ЮНЕСКО відносить дітей, які мають такі порушення в розвитку: емоційні і поведінкові, мовлення та спілкування, труднощі в навчанні, затримка/обмеження інтелектуального розвитку, фізичні/нейромоторні, зору, слуху. Цей  список доповнюють діти, які виховуються у несприятливому середовищі; діти, що належать до груп етнічних меншин; діти вулиці та діти з ВІЛ-інфекцією/ СНІДом.

  Вперше термін «інклюзивна освіта» був використаний  у Саламанській декларації, прийнятій на Всесвітній конференції у 1994 році за підтримки ЮНЕСКО, згідно з якою інклюзивна освіта ґрунтується на певній системі принципів-базових вимог, виконання яких забезпечить її ефективність, а саме:

-кожна дитина має унікальні особливості, інтереси, здібності й освітні потреби;

-усі діти мають навчатися разом у будь-яких випадках, коли це виявляється можливим, незважаючи на певні труднощі чи відмінності, що існують між ними;

-заклади освіти мають визнавати і враховувати різноманітні потреби своїх учнів,узгоджуючи різні види і темпи навчання;

-заклади освіти повинні забезпечити якісну освіту для всіх, розробляючи відповідні навчальні плани, стратегії викладання, вживаючи організаційних заходів;

-діти мають отримувати будь-яку додаткову допомогу, яка може знадобитися їм в освітньому процесі;

-інклюзивна освіта-найефективніший засіб,що гарантує солідарність,співучасть,взаємодопомогу, розуміння між дітьми.

Отже, інклюзивна освіта- це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти шляхом організації навчання дітей у закладах освіти на основі застосування особистісно орієнтованих методів навчання з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей у навчально-пізнавальній діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень