A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Про віру в Діда Мороза. Дитяче розчарування. Про "динаміку віри в диво". Про те, як можна реагувати на те, що дитина побачила нас, коли ми готували подарунки.

Дата: 11.12.2020 14:34
Кількість переглядів: 129

На изображении может находиться: один или несколько человек

Дитині важлива віра в диво і сили, які більші батьківських.

Близько 4-5 років - пік магічного мислення. Дитина вже встигла зрозуміти, що батьки - не Боги, вона проживає вік супергероїв, освоюючи "через них" свою силу. І віра в Добре Велике - для малюка важлива, як мінімум, для відчуття безпеки.

Навіть якщо він побачить батьків з подарунками - він сам придумає версію, як подарунок потрапив до них у руки. І навіть якщо старші брати і сестри будуть знецінювати цю віру (для старших - це можливість проявити владу над почуттями малюка), дитина все одно буде триматися за магію.

Еволюція мислення дитини буде якраз проявлятися в критичності, яка формується.

Зараз ми можемо спостерігати цікаву тенденцію - чим більше інтелектуалізація дитинства, чим менше ми дозволяємо дитині грати, тим сильніше вона буде триматися за магічну реальність.

Близько 7-8 років дитина вже зміцніла інтелектуально, емоційно, щоб сприймати світ більш критично. Тепер вона вже буде шукати ознаки того, що подарунки готує не Дід Мороз і фей не існує. І буде задавати питання.

І ось тут нам важливо бути уважними - і зробити її "співучасником дива". Залучити її до створення атмосфери свята.

У будь-якому віці є правило - «ми нічого не можемо забрати, не давши чогось навзайм». Якщо ми забираємо диво і чарівництво - з чим залишається дитина? (Той же принцип, коли ми хочемо перемкнути дитину з мультфільмів або комп'ютера - мало вимкнути мультфільм, важливо дати рівноцінну заміну).

У якийсь момент ми точно бачимо, що дитина знає правду і готова до правди.

Мені прийшло кілька листів (власне, тому виник цей текст) - про те, що діти побачили в новорічну ніч батьків, які розкладали подарунки. І були засмучені і плакали, розчаровано відштовхучи батьків. «Відчуття, що світ дитини зруйнувався».

І, в якомусь сенсі, це так і відбувається. Дитина може витримати навантаження розчаруванням. Але є діти і відносини, в яких важлива підтримка.

Я написала те, що сказала б своїй дитині при її розчарування. Зовсім не обов'язково, що це буде "звучати правдою" для вас і не всім дітям це взагалі потрібно.

Ну і важливо, щоб ми знайшли свої щирі слова:

«Мені дуже-дуже сумно, що ти зараз розчарований / а. І у мене зараз відчуття, ніби підвела або обдурила тебе, і самій хочеться плакати. Мені завжди хочеться давати тобі найкраще і дарувати радість. Але я впевнена, що і ти, і я можемо впоратися з розчаруванням.

Я вірю, що найдобріші сили надихають нас бути чарівниками один для одного. Так, це дорослі готують подарунки для дітей. І намагаються втілити їхні мрії. І для батьків немає більшої радості, ніж бачити посмішку і радість дитини.

Ти ж теж любиш робити подарунки і сюрпризи? Дід Мороз - це Дух свята, це символ щедрості і турботи, і любові. А батьки для дитини - провідники любові. І я знаю, що ти це відчуваєш.

Я пам'ятаю, як сама в дитинстві сумувала і плакала, зрозумівши, що подарунки готують батьки. І як була розчарована і злилася на батьків. І мені здавалося, що чарівництва взагалі не існує.

Але зараз, кожен раз, коли я готувала подарунки для тебе - я була щаслива. Ми вкладаємо в вас чари любові, можливо, щоб ви могли його потім дарувати своїм дітям.

Якщо хочеш, давай разом для когось станемо чарівниками. Ми точно зможемо це зробити. І є ті, для кого це буде важливо.

Мені сумно, що саме так все сталося. Але я рада, що зараз ми разом можемо робити для когось диво. Давай, коли ти захочеш, ми разом підемо і зробимо (подивимося, пограємо) ... »

Доброго радісного дорослішання.

Світлана Ройз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень