A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 04.06.2020 15:00
Кількість переглядів: 175

Ігри для дітей 3, 4 років на розвиток логічного мислення 

Ігри на розвиток логічного мислення, ігри на розширення кругозору, ігри на аналіз і синтез, ігри на розвиток творчої уяви.

Рибка - черв'ячок. 

Гра навчить аргументувати свої відповіді, розширити кругозір.

Необхідний інвентар: картинки тварин, птахів (можна вирізані зі старих книжок, журналів, листівок).

 Як граємось: спочатку читається вірш:

Зайчик любить морквинку,

Ведмедик - малинку,

Горобчик - горобинку,

Рибка - черв'ячка,

Уникай, рибка, гачка.


Ви називаєте тварину, а дитині потрібно швидко та правильно сказати, що вона їсть, наприклад: корова - сіно, собака - кістку, мишка - сир, кішка - молочко і т. д.
 Грати можна як двом учасникам, так і більшій кількості. Періодично міняйтеся ролями з дитиною, це є для нього прекрасним стимулом.
 Закріплюємо: задайте дитині питання: «А що любить Карлсон? Людожер? »І пр.
Зіграйте в гру «Навпаки»: морквина - заєць, зерно - птах, кінь - сіно.
 Коли надасться можливість, годуєте разом птахів, білочок, тварин. Спостерігайте за їх звичками.
 Ускладнюємо: а чи може курча гризти кістку? А собака клювати зерно? Попросіть дитину аргументувати свою відповідь, якщо малюк не може, знайдіть пояснення разом.

Раз, два, три - зайвий іди. 

Гра допомагає формувати понятійне мислення; відсікати зайве (аналіз - синтез).

Необхідний інвентар: картинки.

Як граємось: покажіть картинки з предметами одного класу, але різних груп, наприклад: автобус, машина, мотоцикл - літак; трамвай, автобус, електричка - КамАЗ; пожежна машина, швидка допомога, продуктова машина - таксі і т. п. Яка картинка з чотирьох зайва? Чому?
Закріплюємо: міняються ролями. Можна грати і в словесний варіант цієї гри. Бажано брати різні поняття, знайомі дитині, наприклад: «одяг», «взуття» і т. д. Допомагайте дитині, якщо він утруднюється, обгрунтовувати відповіді.

Небилиці. 

Гра допомагає формувати логічне мислення, творчу уяву.

Необхідний інвентар: м'яч.

Як граємось: в цю гру краще грати всією сім'єю, тоді дитина швидше освоїть її.

 Ведучий кидає м'яч гравцеві та каже якусь фразу. Якщо ця фраза - небилиця, то ловити м'яч не треба, наприклад: «Вовк по лісу гуляє», - гравець ловить м'яч. «Вовк на дереві сидить» - м'яч ловити не потрібно. «Дівчинка малює будиночок» - гравець ловить м'яч. «Будиночок малює дівчинку» - м'яч ловити не потрібно і т. д.
Намагайтеся придумати якомога більше смішних, безглуздих фраз.
 Виграє той, хто жодного разу не помилиться.
 Грайте в цю гру частіше, адже дитина цього віку любить придумувати перевертні, небилиці.
 Закріплюємо: пограйте в «Небилиці», використовуючи короткі оповідання. Наприклад: «На день народження Вані діти їли яблука, морозиво, печиво та ... солоні цукерки ». Дитина повинна виправити вашу помилку і пояснити, чому це невірно.

Ви варите на кухні борщ? Використовуйте і цю ситуацію для гри. «Я кладу в борщ буряк, моркву, капусту ... грушу ». Посмійтеся разом з дитиною, помінялися ролями.

Можна пограти з картинками. Наприклад: на картинці намальовано літо: сонце, квіти, метелики і ... сніговик. Запитайте дитини, чому сніговик зайвий, що може з ним статися? Що придумати, щоб він не розтанув?
 Наступного разу можете придумати до 3-4 небилиць в оповіданні. Наприклад:

Сів горобчик на будинок,

Провалився дах.

Під березою з котом

Танцюють польку миші.

 

Мухи з'їли павука.

Риби ловлять рибалки.

На віз села кінь,

Поганяє їздця.

Ласуни. 

Гра допомагає формувати зоровий контроль; розвиває сприйняття величини.

Необхідний інвентар: малюнки банок з варенням, надкушений яблук.

Як граємось: покажіть дитині кілька намальованих банок з варенням різного ступеня наповнення. Запитайте, з якої банки Карлсон з'їв найбільше варення? Попросіть пояснити, чому він зробив такі висновки? Покажіть малюнки надкушений яблук. Попросіть його відповісти, яке яблуко, на його думку, кусав ведмідь, заєць, горобець, гусениця? Чому він так вирішив?
 Закріплюємо: намалюйте сліди ведмедя, зайця, мишки. Де чиї сліди? На вулиці попросіть дитину визначити, де на снігу або піску сліди дорослої людини, а де дитину? А де сліди пташки і собаки?

«Сіли ми на саночки». 

Гра навчить підбирати потрібні предмети для кожної пори року; відстоювати свою думку.

Необхідний інвентар: картинки пір року, супутніх предметів до них.

Як граємось: покажіть картинки пір року та супутніх цьому сезону предметів. Наприклад: санки, лижі, ковзани, ледянки, гумові чоботи, парасолька, м'яч, сачок, корзинка, відерце, лопатка, формочки і пр. Дитина повинна правильно співвіднести предмети з порами року. Попросіть пояснити, чому санки не можна покласти до літньої картинці, а велосипед - до зимової і т. д.

 Закріплюємо: згадайте вірші і пісні про пори року: «За малину в сад підемо ...», «Сіли ми на саночки, взяли ми ковзани ...». Коли збираєтеся на прогулянку, запитуйте, чому ви взяли з собою сьогодні саме ці іграшки?

 Ускладнюємо: зіграйте в словесну гру «Навпаки». Називайте спочатку час року, потім його атрибут. Наприклад: літо - самокат, зима - санки, весна - паперовий кораблик, а восени що? І т. п.

Так - ні, говоріть.

Гра навчить вгадувати предмет за описом методом навідних та відсікаючих питань.
Як граємось: запропонуйте дитині вгадати овоч, який ви загадали, за його описом. Наприклад: овоч, буває великий і дрібний, росте на грядці (морква). Нехай ваш дослідник методом навідних питань (якого він буває кольору, якої форми, що з нього готують?) З вашою допомогою спробує дати вірну відповідь.

Закріплюємо: загадувати можна будь-який знайомий предмет, поступово ускладнюючи завдання. Наприклад: «Це предмет жіночого одягу» {плаття). Дитина перераховує: «Спідниця?» (Немає), «Кофта?» (Немає), «Довге?» (Буває - так, буває - ні). Підкажіть, що буває вечірнім або бальних, якщо малюкові складно вгадати.
 Нехай дитина спробує сам загадати предмет, а ви будете намагатися за допомогою питань вгадувати.

Загадкові розумники. 

Гра навчить робити висновки, доводити їх правильність.

 Як граємось: ви знаєте, що вміння відгадувати загадки, формує логічне мислення? Отже, загадуємо:

Лиже доньку язичком, буде теличка здорова.

Годує також молочком, хто ж мама? (Корова)

 Коли дитина відповість, запитайте його, як він визначив, що ж це корова? Ось тут і починається найцікавіше! Якщо дитина відповість, що корова годує молоком теляти, скажіть, що багато тварин годують молоком дітей. А головна підказка - це теля! Тільки у корови теля. Далі:

У клітці строката голівка,

Чистить пір'ячко так спритно.

Що за пташка, відгадай,

У клітці вірно ... (Папуга)

У клітці зазвичай тримають папугу, у нього строката голова і т. д.

Заохочуйте дитину, міняються ролями: дитина загадує - ви відгадуєте.
 Закріплюємо: загадувати загадки можна по 5-10 хвилин щодня. А може, дитина придумає свою загадку? Наприклад, ось загадка дитини 4,5 року: «По лісі повзе, голки на собі несе».
 А якщо завести книжку і туди замальовувати свої загадки? Назвати її «Загадай-ка».
Увага: при загадуванні загадки потрібно звертати увагу на відмінну рису предмета, явища: якщо це дощ, то він йде з неба, з хмари, адже дощик можна влаштувати і з лійки. Наприклад, придумуємо: «Водичка ллється з неба, як з лійки» (аналогія) і т. д.

Хлоп'ятушки-загадушки. 

Гра навчить визначати предмет за його характерними ознаками.

Необхідний інвентар: іграшки.

 Як граємось: поставте на стіл іграшки, подібні за загальними ознаками: тварини, птахи. Згадайте загадку: «М'яка, пухнаста, бігає по деревах» і т. п. Дитина повинна відгадати її і доповнити, наприклад: збирає гриби, проживає в дуплі. Міняються ролями - це розвиває логічність мови дитини. Хто загадок загадає більше, той і переміг.

 Закріплюємо: грати можна на вулиці, в дорозі.
 Ускладнюємо: надалі використовуйте словесний варіант гри. Беріть якості предметів, їх функції: на ньому сидять або це потрібно для роботи на городі і т. д.

Математичні круги. 

Гра навчить працювати із пересічними та непересічними множинами.

Необхідний інвентар: обручі великі та маленькі, дрібні предмети, геометричні фігури.

 Як граємось: покладіть на підлогу два обруча, в них розкладіть предмети по групах, наприклад: дерев'яні іграшки в одному, пластмасові - в іншому або великі червоні кола в одному, маленькі сині - в іншому. А якщо в іншому повинні лежати всі кола, серед яких будуть великі червоні. Як їх розкласти? Допоможіть дитині перетнути обручі і покласти в перетин великі червоні кола. Можна покласти маленький обруч всередині великого - у великому великі квадрати, в маленькому - маленькі.

Закріплюємо: розкладати можна предмети, картинки. А зробити коло з мотузки або скакалки.

Парні картинки 

Гра навчить знаходити смислові зв'язки в парних картинках; сформує довільну пам'ять.

Необхідний інвентар: 5-6 пар карток зі схожими за змістом зображеннями (можна взяти із будь-яких настільних ігор).

Як граємось: покладіть перед дитиною парні картинки. Наприклад: дерево і ліс, будинок і вікно або колоду і сокира, машина і вулиця і т. д. Зображення кладуться зліва направо, наступна пара кладеться під ними. Дитина повинна розглянути дві пари картинок протягом 1-2 хвилин і запам'ятати. Потім правий ряд приберіть. Дитина повинна пригадати, що лежало справо від залишилися картинок. Запитайте, що спільного між зображеннями на картинках?

Візьміть наступні дві пари картинок і пограйте ще раз. Можна грати до тих пір, поки дитина не втомиться.

Ускладнюємо: можна взяти по три картки, що мають смислові зв'язки. Наприклад: ваза, вода, квітка; дівчинка, бантики, гребінець - дитина повинна пояснити їх сусідство. Залиште тільки перші картки. Дитина повинна згадати прибрані.

Заперечувалки. 

Гра навчить робити логічні висновки методом заперечення / виключення.

Необхідний інвентар: опорні картинки.

Як граємось: запропонуйте дитині відгадати загадку: «У Миколки та Оленки по одній кульці, синя та червона. У Миколки не синя кулька, якого кольору кулька у Оленки? », Або« У Тетянки та Світланки по ляльці. У Світланки лялька не маленька. Яка лялька у Тетянки, у Світланки? », Або« Катя і Таня стоять праворуч та ліворуч від дерева. Таня стоїть не праворуч від дерева. Де стоїть Катя, Таня? »І т. п. Таких варіантів питань дуже багато. Намагайтеся придумувати такі загадки самі, загадуючи і колір, і форму, і розмір.

Увага: Якщо дитина спочатку не справляється, можна використовувати опорні картинки, наприклад - малюнок синього і червоного кульки в першому питанні і т. д.; аналогічно при інших завданнях.

Закріплюємо: Коли дитина буде правильно вирішувати завдання, грати можна вже без опорних картинок. Тому їх можна вирішувати скрізь, коли буде вільний час.

Ускладнюємо: збільшуємо кількість заперечень. Наприклад: «У Олі, Петі і Тані три м'ячі: жовтий, синій і червоний. У Олі НЕ жовтий і не синій м'яч, у Петі НЕ синій. У кого з дітей жовтий м'яч? Якого кольору м'ячі у Олі, Петі і Тані? ».

Увага: ви купили родичам подарунки? Пограйте. Згадайте загадку: «Я купила тата й дідуся брюки, джинси і светр. Дідусеві я купив не джинси і не брюки. Що я купила татові, а що дідусеві? ». Таких життєвих прикладів багато, використовуйте їх для гри і з користю для дитини.

 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень