A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 25.01.2023 15:12
Кількість переглядів: 32

ЩО РОБИТИ КОЛИ ДИТИНА З РАС КРИЧИТЬ

У більшості батьків дітей з розладом аутистичного спектру відразу ж виникає питання: що робити? Чи можна карати дитину, коли вона верещить, чи потрібно намагатися заспокоїти.

Причини, по яких діти з рас кричать

Хронічний перебіг захворювань. До найпоширеніших належить епілепсія, розлади шлунково-кишкового тракту, головні болі або мігрені, хвороби вух і зубів. Якщо дитина різко стала дратівливою, плаксивою і нервовою, а стан закінчується плачем, варто проконсультуватися з лікарем. Фізичний дискомфорт — це одна з найбільш частих причин, чому діти з РАС кричать.

Порушення сенсорної інтеграції. Викликати занепокоєння аж до істерики у дітей з РАС можуть запахи, звуки, тактильні відчуття. Це пов'язано з підвищеною чутливістю до болю або її повною відсутністю. Так емоційні сплески можуть відбуватися через звуку відкривається газованої води або виявлення щільних швів на одязі. Підтвердити, чи дійсно у вашої дитини є порушення в даній галузі, допоможе ерготерапевт.

Мовний дефект. Часто дитина з-за обмежених мовних здібностей не здатна словами пояснити, що саме вона хоче, тому крики можуть виступати, як єдиний спосіб привернути увагу і попросити допомоги. Тому завдання інших членів сім'ї — спостерігати за поведінкою малюка і навчитися розуміти його,

що називається, з півслова.

У дітей з аутизмом спостерігається вкрай гостра реакція на різні зміни навколишнього середовища: корекція розпорядку дня, нові смаки і запахи, незнайома місцевість і т. д. Іноді істерики трапляються, коли вони занадто зосереджені або занепокоєні чимось. Намагаючись з'ясувати причину, чому дитина вередує, варто глобально аналізувати її оточення, а не тільки поведінку в будинку.

Як впоратися з криками дітей

Існують елементарні речі, які дозволять не допускати істерик:

✅ дотримання режиму дня;

✅ чергування розумових навантажень і відпочинку;

✅ попередження сильного голоду, нудьги і т. д.;

✅ баланс сенсорних навантажень;

✅ моральна підготовка до нових місць, людей;

✅ дрібні доручення, розвиваючі відповідальність.

Заохочуйте гарну поведінку

Якщо дитина істерить і це не пов'язано з фізичним станом, то вирішити проблему можна, заохочуючи хорошу поведінку. Абстрактне мислення погано дається дітям з РАС, тому бажано все продемонструвати візуально. Можна написати або намалювати сюжет, який говорив би, наприклад: "Якщо я розмовляю тихим і спокійним голосом в школі і не заважаю іншим, я отримую таке-то винагорода".

Возможно, это изображение 1 человек, еда и текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень