A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

20 ігор з м`ячем, які захоплять дітей

Дата: 09.04.2024 19:05
Кількість переглядів: 8

Сучасні діти багато часу проводять у гаджетах і навіть на вулиці часто сидять, дивлячись у смартфони.

Багато рухливі ігри йдуть у минуле, але це не тільки веселе проведення часу, а й відмінний спосіб розвинути спритність, швидкість і точність, не кажучи вже про соціальні навички.

ІГРИ З М’ЯЧЕМ ВДОМА
Незважаючи на те, що ці ігри не вимагають великого вільного простору, м’яч все ж таки може випадково потрапити у щось тендітне. Так що влаштуйтеся подалі від нового телевізора та улюбленої вази, щоб розвага не закінчилася сльозами.

1. ЇСТІВНЕ-НІСТІВНЕ
Один гравець кидає іншому м’яч і називає слово, яке може означати щось їстівне чи ні. У першому випадку м’яч треба зловити, у другому відбити. Якщо гравець помиляється, стає провідним.
Ця гра підійде як для малюків 3-4 років, так і для доросліших дітей. У першому випадку можна використовувати прості та знайомі страви на кшталт каші, супу чи хліба, у другому – спробувати складніші назви, наприклад профітролі, рибай чи артишоки.
Підійдуть і питання з каверзою. Наприклад, личинки павичокок або шовкопряда цілком їстівні, принаймні в кухнях Азії та Африки.

2. ДОМАШНІЙ БОУЛІНГ
Ще одна гра для дітей будь-якого віку. Для неї можна використовувати як середнього розміру гумовий, так і тенісний або навіть масажний м’ячик, якщо у вас є такий.
На підлозі шикується перешкода, наприклад вежа з кубиків або кілька порожніх пластикових пляшок. Потім гравці по черзі намагаються збити предмети із заданої відстані.

3. ВИШИБАЛИ СИДЯЧИ
Гравці сідають на підлогу, утворюючи досить широке коло, а водій опускається посередині. Діти перекидають м’яч, намагаючись потрапити по людині в центрі, а він повертається будь-якими способами. Той, кому вдається його зачепити, переходить у середину і стає ведучим.
Якщо ухилятися складно, можна задати правило – не кидати м’яч, а котити його по підлозі, як у боулінгу.

4. ХТО КИМ БУВ
Один гравець кидає іншому м’яч, одночасно називаючи будь-який предмет або живу істоту. Друга людина має спіймати м’яч і без затримки відповісти на запитання.
Наприклад, курка була курчам або яйцем, корова — теляткою, скло — піском. Якщо гравець не знає відповіді, стає ведучим і сам ставить питання.

5. РИМИ
Один гравець кидає іншому м’яч і одночасно називає будь-яке слово на свій вибір. Другий повинен зловити м’яч, якнайшвидше назвати риму і кинути наступному.
Якщо у грі бере участь багато людей, можна виключати тих, хто не придумав риму, якщо мало — записувати штрафні бали за затримку та вести рахунок.

6. Я ЗНАЮ П’ЯТЬ…
Гравець каже: “Я знаю п’ять жіночих імен” і починає відбивати м’яч долонею об підлогу, супроводжуючи кожен удар новим ім’ям. Коли названі всі, м’яч переходить до іншої дитини і він виконує те саме, не повторюючись.
Якщо всі діти впоралися із завданням, дається таке — наприклад, п’ять чоловічих імен, дерев, птахів, свійських чи диких тварин, марок машин, казкових героїв тощо. Якщо гравець не може назвати п’ять чогось або втрачає м’яч, він вибуває з гри. Як варіант – отримує штрафний бал. 

7. ЗЕМЛЯ, ПОВІТРЯ, ВОГОНЬ, ВОДА
Гравці сідають у ряд, що веде встає перед ними. Він кидає м’яч першому в шерензі і вимовляє одне із чотирьох слів. Почувши “земля”, треба назвати тварину, “вода” – рибу, “повітря” – птицю, а при слові “вогонь” помахати руками над головою.
Якщо гравець, якому прилетів м’яч, не впіймав його, не дав відповіді або переплутав команди, він веде.

8. САБЖЕ (МЕД)
Гравці вишиковуються в шеренгу. Ведучий ставить перше запитання: «Як тебе звуть?» і починає пропонувати відповіді, кидаючи м’яч першому гравцю. Якщо йому не подобається ім’я, він відбиває м’яч, якщо подобається — ловить. Тепер його звуть так.
Якщо гравець не відбиває м’яча або випадково ловить його, йому надають ім’я, яке було названо під час кидка. Також ведучий іноді повинен говорити «Сабже» або «Мед», і якщо дитина встигне зловити м’яч, то може назватись будь-яким ім’ям на вибір.
Таким чином проходять всіх людей із шеренги, після чого ставить таке запитання: «Як твоє прізвище?».
Список питань приблизно такий:
Де ти живеш?
Ким працюєш?
Ім’я та прізвище майбутнього чоловіка/дружини?
Який у тебе домашній вихованець?
Скільки у вас дітей та як їх звуть?
Фантазувати можна нескінченно. Чим смішніші варіанти, тим краще.

9. ЛОВИ – НЕ ЛОВИ
Є кілька варіацій цієї гри — із простими командами та з різними завданнями.
Гравці встають у коло та перекидають один одному м’яч, подаючи команди. Якщо при кидку звучить «лови», потрібно спіймати м’яч, якщо «не лови» відбити його. Той, хто не виконає команду, вибуває з гри або отримує штрафне очко, якщо мало учасників.
Можна зробити гру складнішою, додавши якесь завдання. Наприклад, якщо при кидку пролунала назва тварини, м’яч ловиться, якщо щось інше відбивається. Можна брати будь-які категорії: країни, предмети меблів, комахи, чоловічі або жіночі імена і так далі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень