A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Великописарівської селищної ради, Сумської області

Новини

Дата: 08.10.2020 09:17
Кількість переглядів: 136

Прийшла біда – ти став незрячим,

Із жахом прокричав: „Не бачу!”

Весь світ розтанув в темряві ночей,

І різнобарв’я більш не радує очей,

Та в відчай ти впадати припини,

Сьогодні – це не вирок, ні.

Лиш вчасно лікуватись треба,

І сонце знов світитиме для тебе.

Для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день зору. У цьому році це 8 жовтня.

Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи, за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Ця інформація необхідна не лише для повноцінного існування та орієнтування людини, але й для естетичного сприйняття світу.

За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей у світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів уражені сліпотою.

Щороку кількість людей із сліпотою у світі зростає на 1-2 млн осіб, кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина.

Причинами порушення зору є:

· нескоректовані аномалії рефракції – короткозорість, далекозорість або астигматизм

· катаракта

· глаукома

· травми

· цукровий діабет

· вікова патологія сітківки та зорового нерву

· наслідки запальних захворювань рогівки

Профілактикою очних захворювань є збалансований раціон харчування, до якого включено багато овочів і фруктів, та профілактичні огляди в офтальмолога щонайменше раз на рік.

Які продукти корисні для ваших очей?

Звичайно, кожен колись чув, що для очей дуже корисна морква, але на цьому весь перелік подібних продуктів не закінчується.

Очам дуже корисні вітаміни А, В і С, які містяться у великій кількості у таких продуктах:

Гарбуз – місить бета-каротин , який і дає таке забарвлення. Варто додати, що в гарбузі ще дуже багато лютеїну і зеаксантину, які чудово впливають на сітківку.

Печінка тріски - потрібно бути чесними і сказати, що печінку тріски мало хто любить. Але марно, адже це дивовижне джерело риб’ячого жиру. І саме в ньому міститься величезна кількість кислот омега-3, які корисні для всього організму.

Сир - прекрасний продукт для сітківки. Все тому, що у ньому є дуже багато вітамінів групи В та інших корисних мікроелементів.

Чорниця - може похвалитися тим, що має дуже багато речовин, які сприяють накопиченню родопсину і йодопсина. Саме вони допомагають нашій сітківці.

Гіркий шоколад - дуже хороший не тільки для очей, але й загалом для організму. Швейцарські лікарі досить довго досліджували всі позитивні якості гіркого шоколаду і прийшли до висновку, що він скорочує кількість вільних радикалів в організмі. А це означає, що він здатний зменшити ризик розвитку глаукоми.

Дотримуватись правил гігієни зору слід з раннього віку, це буде запорукою збереження гостроти зору на довгі роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень